2024. szeptember 14. Szeréna, Roxána
Elkezdődött a téli krízisidőszak – időszakos férőhelyekkel bővült a hajléktalanszálló
Muntyán Bernadett
|
2017. november 06. 16:40
|
frissítve: 2017. november 14. 08:26
Elkezdődött a téli krízisidőszak, amely november 1-jétől április 30-ig tart. A Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központja egyebek mellett 58 plusz férőhellyel készült fel arra, hogy az elkövetkező időszakban fokozott segítségnyújtásra lehet szükség.

hajlektalanszallo_171106ml_14.jpg

Megyei vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központja

– A krízisidőszakban a szolgáltatásainkat, a már meglévő 240 éjszakai férőhelyünkön kívül, még 58 időszakos férőhellyel bővítjük – nyilatkozta hétfőn Duberné Dunaveczki Éva, a megyei vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjának - ismertebb nevén miskolci hajléktalanszálló - intézményvezetője. Emellett 18 fő részére lábadozó szolgáltatást működtetnek, a nappali melegedőt pedig hétvégén és az ünnepnapokon is nyitva tartják a rászorulók számára. A népkonyhai ebéd ilyenkor vacsorával is kiegészül.

Duberné Dunaveczki Évától portálunk az is megtudta, hogy már most 100 százalékos kihasználtsággal működik az intézmény: az 58 időszakos férőhely is megtelik éjszakáról éjszakára. 

hajlektalanszallo_171106ml_2.jpg

Duberné Dunaveczki Éva

– Az utcai gondozószolgálat munkatársai ilyenkor folyamatosan, és még intenzívebben járják a területet. Próbálják azokat a hajléktalanokat is rábeszélni az intézményi ellátás elfogadására, akik idegenkednek tőle – ezt márt Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének igazgatója tette hozzá. Az utcai gondozószolgálat megerősített szolgálatként működik, ami azt jelenti, hogy egészen este 10 óráig járják a várost a munkatársaik.

hajlektalanszallo_171106ml_9.jpg

Grubert Roland

Elbeszélgettünk a menhely néhány lakójával is. Egyikük, Csótai György elmondta, ő családi okok miatt került a szállóra, nagyjából egy évvel ezelőtt. – Elváltam, el kellett adni a lakást, nem tudtam hová menni. Egy ismerősöm javasolta, hogy jöjjek ide, nagy segítség ez számomra, ha nem lenne, az utcán laknék. Itt mindent megkapok, amire szükségem van: ételt, meleget, tévézési, tisztálkodási lehetőséget – hangsúlyozta.

hajlektalanszallo_171106ml_18.jpg

Olyanok is vannak, akinek már hat éve vagy még hosszabb ideje nyújtanak segítséget a Vöröskereszt munkatársai: Lázók Dezső például 2011-től él az intézményben. – Sopronban dolgoztam, a nyugdíjba vonulásom után hazafelé tartottam Kazincbarcikára vonattal, amikor hallottam, hogy van itt a Tiszai pályaudvar környékén ez a szálló. Bejöttem az éjjeli melegedőre, aztán itt maradtam, egy év után pedig átkerültem a fizetős részre. Megismerkedtem egy hölggyel, akivel most együtt élünk itt – tette hozzá.

hajlektalanszallo_171106ml_16.jpg

Mint ismeretes, Czibere Károly államtitkár kiadta az úgynevezett vörös kód protokollját az ország szociális intézményeinek. E szerint, mínusz 10 fok alatt és plusz 27 fok felett minden szociális bentlakásos intézménynek kötelessége befogadni a krízishelyzetbe kerülő, rászoruló személyeket. Ez az új eljárási rend a téli időszakban kicsit mentesíti majd a hajléktalanellátó intézményeket, a szakemberek bíznak benne, hogy nem történik kihűléses haláseset.

hajlektalanszallo_171106ml_19.jpg

Fotó: Mocsári László

A Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központja szolgáltatásai között szerepel a népkonyha is, ahol 200 adag ételt osztanak ki naponta. Van 100 férőhelyes nappali melegedő, valamint a 60 fős férfi és 20 fős női éjjeli menedékhelyük is, ahol délután 5 órától, reggel 7 óráig lehet tartózkodni. Ezen kívül rendelkeznek 75 fős férfi és 25 fős női átmeneti szállóval, 60 fős „Hajlék” szociális otthonnal, 23 fős női és a 35 fős férfi időszakos férőhellyel, utcai gondozószolgálattal, valamint egészségügyi szolgálattal is. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat