2024. szeptember 14. Szeréna, Roxána
Egymásra találtak – állásbörze a fogyatékossággal élők számára
minap.hu
|
2017. november 07. 16:04
|
frissítve: 2017. november 10. 13:38
Mintegy tíz munkáltató jelent meg kedden a Batyu-Téka Étteremben, hogy állásbörze keretében, fogyatékossággal élőkkel és megváltozott munkaképességűekkel találkozzon. Mint megtudtuk, eddig is többen alkalmaztak már közülük ilyen munkavállalókat.

allasborze_batyutekaban20171107_bl_009_web.jpg

Elmondásuk szerint a szervezők maguk is meglepődtek, mekkora érdeklődés övezte az állásbörzét. Jakubinyi László, az állásbörzét szervező  Szimbiózis Alapítvány elnöke elmondta, sok pozitív tapasztalatra tettek szert az utóbbi időben. – A munkáltatók már nem minimálbért kínálnak a megváltozott munkaképességűeknek, fogyatékossággal élőknek, hanem valódi piaci bérezést. Ez mindenképpen előrelépés – hangsúlyozta a civil szervezet elnöke. – Ezek az emberek nagyon fontos munkaerő-piaci tartalékot jelentenek.

allasborze_batyutekaban20171107_bl_011_web.jpg

Miskolcon és környékén öt-hatezeren lehetnek, akik ilyen módon dolgozni akarnak, a Miskolci Egyetemnek több mint száznegyven hallgatója van ebből a körből. Ők rendelkeznek számítógépes ismeretekkel, több nyelven beszélnek. Így nemcsak betanított tevékenységekre alkalmasak, magas képzettségüknek köszönhetően, egyéb munkákat is képesek ellátni - tette hozzá az elnök.

Jakubinyi László arról is szólt, hogy a börze után HR-klubot szerveznek majd, hogy kiértékeljék a találkozót, a következő állásbörzét pedig egy nagyobb helyen szeretnék megszervezni, hogy még többen elférjenek. - A Szimbiózis Alapítvány egy híd szerepét tölti be a munkaadók és a fogyatékossággal élők, megváltozott munkaképességűek között - hangoztatta.

allasborze_batyutekaban20171107_bl_010_web.jpg

Az elnök nagyon pozitívan értékelte, hogy a munkáltatók első szóra eljöttek a meghívásra. Az egyik nagyáruházban például több mint húsz megváltozott munkaképességű ember dolgozik, s most további hármat keresnek oda. Egy másik cégnél, a United Call Centers Kft.-nél már több éve elkötelezettek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása iránt.

allasborze_batyutekaban20171107_bl_008_web.jpg

– Idén megpályáztuk a fogyatékosságbarát munkahely címet – mondta el Király Andrea, a vállalkozás HR-munkatársa. – Mi irodai környezetbe várjuk őket, egy nagyon segítőkész csapatba. Külön munkaköröket alakítottunk ki annak érdekében, hogy megkönnyítsük a foglalkoztatásukat. Jelenleg egy kérdőíves kitöltési területre várjuk a jelentkezéseket, illetve telefonos értékesítési pozícióra - fogalmazott.

allasborze_batyutekaban20171107_bl_017_web.jpg

Jakubinyi László szerint a fogyatékossággal élőknek és a megváltozott munkaképességűeknek nagyon fontos, hogy kitörhessenek a segélyes létből. – Ugyanakkor ez a társadalom számára is hasznos, hiszen adófizetőkké válnak - emelte ki.

Az egyik érintettet, Horváth Zoltánnét magas vérnyomása miatt százalékolták le. – Én szociális munkás szeretnék lenni, imádom az időseket. Most is ebben a munkakörben dolgozom a Szimbiózis Alapítványnál, a lakóotthonban. Azért jöttem el, mert kíváncsi voltam, milyen lehetőségeket kínálnak a munkáltatók. Úgy látom, nagyon jókat - nyilatkozta.

allasborze_batyutekaban20171107_bl_018_web.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat