2024. szeptember 14. Szeréna, Roxána
„Országjáró Fényszilánkok” – A Tiffany-üvegtechnikát is megcsodálhatjuk Miskolcon
minap.hu
|
2017. november 10. 11:54
|
frissítve: 2017. november 11. 19:03
Molnár Rozália Országjáró Fényszilánkok című vándorkiállítását mutatták be nemrégiben az Ifjúsági és Szabadidőház Galériájában. A megnyitón a művésznő is jelen volt, aki többek között mesélt művészetének inspirációiról és hitvallásáról is.

A kiállítás címe is utal arra a technikára, hogy „nincs selejt” és minden felhasználható, akár még a széttört üvegszilánkok is – a képzőművész ezeket vágja, csiszolja, aprítja, hogy felhasználhassa munkáiban.

fenyszilankok_171108_ja_16.jpg

Molnár Rozália a Felvidékről érkezett, Örsújfalun él, anya, nagymama, feleség. Hitvallásáról így fogalmaz: „Alkotásaim arra a kérdésre feleletek, hogy mit vár el tőlem a mennyei atya. Azt várja el, hogy jó legyek, szeressek, segítsek és biztassak”.

Képeiben a méltán híres Tiffany-üveg technikáját alkalmazza, melyeket kiegészít például gyöngyökkel és csipkével. A szakrális témával foglalkozik leginkább alkotásai elkészítésénél, azt mondja, a szeretetet egy felsőbb rendből kapjuk, a mennyei atya szeretete az, ami átvilágítja, és az alkotásaival is ezt szeretné üzenni.

– A mesevilág szintén megihlet, az angyalok, a tükrök, a mandalák, az élet fája mind szerepel a képeimen különböző formákban. Amerre járok, mindig megfog valami, ott megszületik egy ötlet, és azt továbbgondolva próbálom később megvalósítani – mondta el kérdésünkre Molnár Rozália.

Megrendelésre is készít a különleges képekből, ilyenkor természetesen a vevő igényeit is figyelembe veszi, de saját maga gondolatait is beleviszi.

A kiállítás kurátora, Szilas László köszöntőjében elmondta, hogy az Országjáró Fényszilánkok mind a Felvidéket, mind Magyarországot bejárja. – A művésznő munkáját tavaly áprilisban volt szerencsém megismerni, és annyira megfogott a művészete, hogy úgy gondoltam, a műveit érdemes lenne több városba is elvinni – nyilatkozott a kurátor.

fenyszilankok_171108_ja_11.jpg

Éppen ezért ajánlotta fel neki a segítségét, hogy minél több emberhez eljussanak művei, így kerültek a képek Léva és Komárom után Vácra, Esztergomba, most pedig Miskolcra is.

Szilas László úgy fogalmazott, „a kiállítás anyagai egy gyönyörű, színes világot tárnak elénk.” – Láthatunk hitbéli képeket, ugyanakkor a magyarság iránti hűség is megfogalmazódik benne, ami a Szent Korona képében jelenik meg egyik alkotásán. Gondol a gyermekekre is, hiszen vannak gyermekmotívumok, de a házasság, a szerelem és a boldogság is megtalálható a feldolgozott és képeken megjelent témák között – emelte ki a kurátor.

A fényszilánkok – töredezettségük ellenére is egységesen – a legnemesebb emberi erényeket hirdetik. Képei üzenetek a szeretetről, tiszteletről, a segítőkészségről és az ebben való elhivatottságról – méltatta Molnár Rozália munkásságát Szilas László.

A kiállítás megnyitóján a Fráter Schola Viridis kórusa adta a zenei aláfestést.

fenyszilankok_171108_ja_7.jpg

A kiállítás a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. Ifjúsági Házának Galériájában december 7-ig tekinthető meg.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat