2024. augusztus 20. István
Munkáltatója felelőtlensége miatt vesztette életét egy favágó
minap.hu
|
2017. november 15. 08:49
|
frissítve: 2017. november 16. 11:07
Szabálytalanul végzett munka miatt egy óriási farönk alá szorult egy férfi. Az Ózdi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó, gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a 44 éves vádlottal szemben.

A vádlott férfi, mint vállalkozó, szerződés alapján végzett fakitermelést egy Putnok melletti erdőrészben. A vádlottnak volt fakitermelői képesítése és motorfűrész gépkezelői engedélye.

halalos_favagas_171115_1.jpg

2017. január elején a napi munkavégzésben segített neki alkalmi munkavállalóként a későbbi sértett középkorú férfi. A napi feladat az volt, hogy a korábban kivágott farönköket egy munkagép segítségével a rakodóterületre vontassák. A vontatást a vádlott által vezetett munkagéppel és acél drótkötelekkel végezték. Ennek során egyszerre két rönköt rögzítettek a géphez, majd azzal a vádlott elindult. Miután az egyik rönk elakadt, a vádlott hátratolatott és nagyobb lendülettel újra elindult. Nem győződött meg róla, hogy a sértett hol tartózkodik, aki ennek következtében az egyik vontatott farönk alá szorult és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

halalos_favagas_171115.jpg

A sértett halálát a vádlott sorozatos foglalkozási szabályszegése idézte elő. A vállalkozó alkalmi munkavállalóját semmilyen munkavédelmi oktatásban nem részesítette, részére egyéni védőfelszerelést, így pl. munkavédelmi sisakot nem biztosított. A farönköket szabálytalanul a vékonyabb végüknél fogva vontatta, holott a vastagabb végüknél rögzítve kellett volna. Elakadás esetén a visszatolatás helyett a megakadt rönköt emeléssel, csörlőzéssel, átfordítással kellett volna kiszabadítania. A vontatást csak szakképzett személy jelzése alapján kezdhette volna meg. A vontató munkagépre érvényes jogosítvánnyal nem rendelkezett, a gépnek műszaki érvényessége nem volt.

halalos_favagas_171115_2.jpg

A sértettet ki tudta volna szabadítani, ha van a helyszínen láncfűrész, mely egyébként kötelező az ilyen munkavégzéseknél.

Az ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetést és a fakitermelői foglalkozástól eltiltást indítványozott.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat