2024. október 17. Hedvig
"Miskolc egy új ipari központtá vált!" - ünnepi küldöttgyűlés a Kamara Napján (Képgalériákkal)
minap.hu
|
2017. november 29. 17:51
|
frissítve: 2017. december 01. 14:08
A több mint két évtizedes hagyománynak megfelelően november 29-én, a Kamara Napján, idén is ünnepi küldöttgyűlést tartott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) Miskolcon. Ez a nap egyrészt az emlékezésé, az elődök előtti főhajtásé, másrészt az elismeréseké, a kimagasló teljesítményt nyújtó gazdasági szereplők és vállalkozások vehetnek át kitüntetéseket a köztestülettől.

A Kamara Napjának az eltelt több mint két évtized alatt kialakult egy hagyományos rendje, amely idén is meghatározta a programot. Reggel Lapis Imre – a BOKIK egykori kézműves alelnöke – sírjánál koszorúznak a kamara vezetői, munkatársai, a családtagok és a tisztelők. Ezt követően Szentpáli István síremléke előtt hajtottak fejet az emlékezők, majd a kamara székházának bejáratánál található Szentpáli István emléktábla megkoszorúzása következett. Végül a MAB-székház (a kamara első székháza) falán található emléktáblán helyezték el az emlékezés virágait.

53_kamarai_kozgyules_171129_vcs_33.jpg

A Kamara Napján idén is összeült a köztestület küldöttgyűlése, a helyszín ezúttal az ITC-székkház volt. Az 53. küldöttgyűlésen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tartott előadást hazánk versenyképességi helyzetéről, valamint arról, hogyan látja a kamara a kkv-k fejlesztési lehetőségeit. Beszédet mondott Demeter Ervin megyei kormánymegbízott, és Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is. Bihall Tamás, a BOKIK elnöke a megye gazdaságfejlesztési lehetőségeiről adott áttekintést a küldötteknek és a vendégeknek. Döntöttek a rendezvényen az Alapszabály módosításáról, és megválasztották a BOKIK vegyipari osztályának új elnökét is. Végezetül a kitüntetések átadása zárta a nap eseményeit. 

53_kamarai_kozgyules_171129_vcs_10.jpg

– Annak idején, amikor Borsod-Abaúj-Zemplén kormánymegbízottja lettem, még lesajnálták, legyintettek az emberek  erre a megyére – emlékezett vissza beszédében Demeter Ervin. – Mára a megyében megtermelt össztermék 44,5 százalékkal nőtt. Ez a szám országosan nem egészen 30 százalék, tehát az átlagot jóval meghaladja. Az egy főre jutó nemzeti termékben hét megyét előzünk meg. Ez egy közös siker, jó irány - hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Kriza Ákos kiemelkedő fontosságúnak nevezte, hogy sikerült megállítaniuk az elvándorlást, s a korábbinál jóval vonzóbbá tenni a megyét és a székhelyét. Mint mondta, néhány évvel ezelőtt még azért küzdöttek, hogy csökkenjen a 13 százalékos munkanélküliség, ez a mutató napjainkban már öt százalék alatt van.

53_kamarai_kozgyules_171129_vcs_17.jpg

– Fejleszteni kívántuk a gazdaságunkat, vonzóvá tenni Miskolcot a befektetők számára. Ennek érdekében számos intézkedést tettünk, létrehoztunk egy gazdaságfejlesztési irodát – fogalmazott Kriza Ákos, elmondva, hogy rendkívül elégedettek az iroda munkájával, amit a helyi és a városba települt cégek érdekében végzett. Miskolc polgármestere arról is szólt, hogy az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek a fizetések Miskolcon, rekordokat dönt az iparűzési adóbevétel, ami a cégek bevételének a növekedését, hatékony működését jelzi. Miskolc egy új ipari központtá vált az országban, ami nemzetgazdasági érdek - hangsúlyozta Kriza Ákos, kiemelve, hogy most már nem az összeszerelő üzemek érkezését kell támogatni, hanem azokat a cégeket is, amelyek jelentős hozzáadott értékkel, kutatás-fejlesztési potenciállal rendelkeznek, s a legkorszerűbb technológiákat hozzák a városba. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László beszédének elején visszautalt 2010-re, amikor az akkor még ellenzéki Fidesszel kötött megállapodást az MKIK a magyar gazdaság "összerakása" érdekében.

– Rengeteg olyan lépést sikerült megtennünk, amivel lendíteni tudtunk a gazdaság fejlődésén – jelentette ki Parragh László. – Ma legtöbbször az oktatás kapcsán szólaltunk meg, és sokan kérdezik, miért szólunk bele? Azért, mert ha az alrendszerek nem működnek jól, akkor nem fog jól működni a gazdaság sem. A magolásnak nincs értelme a közoktatásban, a fiatalok számára piacképes, gyakorlati tudást kell biztosítani - olyat, amire igény van a munkáltatók részéről, s amivel el tudnak helyezkedni - hangoztatta az elnök. Parragh László kiemelte, az angol nyelv és a digitális tudás elengedhetetlen a mai világban, ezek szükségességét a PISA-jelentés is alátámasztja. Mint mondta, a kamara már jóval korábban felhívta erre a figyelmet. - Erős gazdaság nélkül nem lehet erős ország - zárta szavait a kamara elnöke.

Egy évvel ezelőtt Huff Zsoltot, a tiszaújvárosi Mol Petrolkémia Zrt. vezérigazgatóját választották a kamara vegyipari osztályának elnöki posztjára. Huff Zsolt időközben a Mol-csoport más területén kapott vezetői pozíciót, így megüresedett a posztja, melyet mostantól Zsinkó Tibor tölt be.

A Kamara Napján ösztöndíjak, kitüntetések is átadásra kerültek.

53_kamarai_kozgyules_171129_vcs_38.jpg

Képgaléria III.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Gazdaság szolgálatáért” elismerésében részesült:

Bódi László, a Halbo Mce Tervező és Fővállalkozó Zrt. vezérigazgatója, az MKIK Magyar-Német tagozatának elnöke. 

Lukács Gábor, a Lukács Autó Kft. ügyvezetője.

Kandik Ferenc, a Kandik és Tamás Mester-hidegkonya Kft. ügyvezetője.

Szélyes Domokos, a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kiemelkedő gazdálkodó szervezete elismerést kapták:

SICTA Gyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A francia tulajdonban lévő, és a felsőzsolcai ipari parkban működő SICTA a világ egyik vezető autóipari beszállító cégcsoportjához tartozik.

Zemplén Idegenforgalmi Kft. A társaság Zemplén idegenforgalmának meghatározó szereplője.

Veres ’98 Bt. A kazincbarcikai székhelyű, 1998-ban alakult betéri társaság exkluzív díszdobozokat, plakett és éremdobozokat készít kézi munkával, emellett foglalkoznak könyvkötészettel és látszerészeti dobozok készítésével is.

Simon Zoltán egyéni vállalkozó. A családi vállalkozás kamionjai Európa útjain futnak, és a céljuk a folyamatos fejlesztés, a gépjárművezetők munkakörülményeinek javítása, a minőségi, megbízható fuvarszolgáltatás.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tanulóképzés terén kiemelkedő gazdálkodó szervezete elismerést az Intern Kft. kapta.

Szentpáli díj

A bíráló bizottság döntése alapján, a Miskolci Egyetem közgazdasági karáról Tóthné Kiss Anett tanársegéd részesült a Szentpáli Ösztöndíjban. A mérnökhallgatók közül a bíráló bizottság Nyiri Gábor PhD hallgatót támogatta.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat