2024. október 17. Hedvig
A fogyatékkal élő emberek világnapjára emlékeztek a GYEK-ben
Miskolc Tv/Muntyán Bernadett
|
2017. december 02. 12:20
|
frissítve: 2017. december 04. 20:41
December 1-jén a fogyatékkal élő emberek világnapjára emlékeztek a GYEK-ben. A gyerekek délelőtt úszóversenyen vettek részt, délután pedig egy ünnepség keretein belül emlékeztek meg erre a nemzetközi világnapra.

gyek_171201_vcs_09.jpg

Fotó: Végh Csaba

– Az a munka, amelyet a mindennapokban ez az osztály végez, egy szolgálat – kezdte megnyitó beszédét Tiba Sándor, a B.-A.-Z. Megyei Központ Kórház főigazgatója. – Az év 365 napjában azon dolgoznak, hogy megkönnyítsék, barátságosabbá és közösségbe illeszthetővé tegyék azoknak a felnőtteknek és gyerekeknek az életét, akik kénytelenek rendszeresen ide járni. Olyan emberek dolgoznak ezen az osztályon, akik magukénak tekintik ezeket a gyerekeket, olyan, mintha egy kicsit a saját gyermekeikről gondoskodnának. December 3., a fogyatékkal élő emberek világnapja, mely arra hivatott, hogy felhívjuk az egész világ figyelmét arra, hogy vannak olyan embertársaink, akik nagyobb odafigyelést igényelnek. Majd kiemelte: a fogyatékossággal élés nagyon nehéz feladat – a fogyatékossággal élő személy, a családja és a társadalom számára egyaránt. Az úszásoktatáson, a fizikoterápia különböző lehetőségein, a gyógytornán, az elektromos kezeléseken kívül iskola is működik az osztályon. A kórház teljeskörű, magas szintű ellátást biztosít ezeknek a gyerekeknek – emelte ki a főigazgató.

gyek_171201_vcs_04.jpg

Tiba Sándor

Soós Andrea, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermekegészségügyi Központ főorvosa kiemelte, ez csupán egyetlen nap az évből, amikor a fogyatékkal élő embertársainkra gondolunk, de a szakemberek az év 365 napján nekik szentelik minden idejüket. – Gratulálok a kollégáimnak!

gyek_171201_vcs_12.jpg

Éves szinten, a fekvőbeteg osztályon 400-600 gyermeket látnak el. Van egy nappali kórházi rész, ahová a gyerekek napközben bejönnek, majd délután hazamennek, miközben kezeléseket kapnak. Itt egy 200-300 gyermek fordul meg évente. És rengeteg ambuláns beteg van, aki csak néhány hétig szorul rehabilitációra, belőlek akár 20.000-30.000 is megfordul itt évente.

gyek_171201_vcs_10.jpg

– 35 éve már annak, hogy nálunk nem csak december 3-a szól a fogyatékossággal élő gyermekekről – fogalmazott Zahuczky Katalin, a GYEK Gyermekrehabilitációs Osztályának vezető főorvosa –, hanem az év valamennyi munkanapja. 35 éve, amikor megalakult ez az osztály, nem volt előttünk semmilyen minta, nem tudtunk kitől segítséget kérni és nem tudtunk kihez fordulni. A célunk az volt, hogy segítsünk a fogyatékossággal élő gyermekeknek, segítséget adva a családoknak, hogy jobb legyen az életminőségük. A főorvos aláhúzta: osztályunk egy hatalmas multidiszciplináris teammel működik, amelynek a közepében a család van. Ez a team terapeutákból, gyógytornászokból, szomatopedagógusokból, konduktorokból, gyógypedagógusokból, fejlesztőpedagógusokból, pszichológusokból, masszőrökből, fizioterápiás asszisztensből és nővérekből, ápolókból, valamint betegkísérőkből áll. Mi nagyon sokat kapunk ezektől a gyerekektől: amikor látjuk az arcukon az örömet, amikor sikerül valami, az tart minket életben. Végezetül kihangsúlyozta: hisszük azt, hogy ezt a világot alapjaiban jóra teremtették, és az emberek jók, és ha mindannyian a jó felé és a szeretet felé fordulunk, akkor mindannyian megkapjuk a segítséget.

gyek_171201_vcs_13.jpg

Zahuczky Katalin és Dudás Károlyné, az osztály főnővére, aki 35 éve teszi szebbé a gyermekek mindennapjait.

Lakatos Györgyné gyermeke is mozgássérült, de sajnos még semmi konkrétumot nem tudnak a betegségéről. – Nagyon jó ez az osztály, rendkívüli módon foglalkoznak a gyerekekkel, mindenben segítenek nekünk. Imád minden nővért a gyerek, nagyon jó itt nekünk. 

gyek_171201_vcs_06.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat