2024. október 17. Hedvig
Több tízmillió forintot takarít meg a Megyei Központi Kórház
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2017. december 07. 15:59
|
frissítve: 2017. december 09. 17:10
Több mint nyolcszázmillió forintból korszerűsítették a Megyei Központi Kórház épületeit. A beruházások célja az energia-megtakarítás volt.

Az orvos- és nővérszállók hőszigetelést kaptak és kicserélték a nyílászárókat is. A felújítás másik része napelemek telepítése volt. Az energetikai korszerűsítéssel a kórház évente több mint nyolcvanmillió forintot takarít meg.

korhazienergetikaifejlesztes2.jpg

Most már tökéletesen zárnak az ablakok, nem hűlnek ki a szobák a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház orvos- és nővérszállóján. Betúri Éva már csaknem negyven éve él itt. Azt mondja, örül neki, hogy kicserélték az ablakokat, mert a régivel voltak problémák.

– Korábban „húzott” az ablak, huzatos volt, ahogy beléptem az ajtón, hűvöset éreztem. De mióta kicserélték, azóta tökéletes – mondta az ápolónő.

korhazinapkollektor2.jpg

A kórházban öt orvos- és nővérszállót újítottak fel. A nyílászárókat mindegyik épületben kicserélték és a hőszigetelésre is sor került. De nem ez volt az egyetlen energia-megtakarítást célzó beruházás a kórházban: a napelemrendszer környezetbarát módon állít elő a napenergiából villamos energiát, vagyis elektromos áramot. Emellett pedig költséghatékony is.

tibasandor.jpg

– Ez a megtakarítás az intézménynek évente összességében mintegy 82 millió forintot jelent – tudatta Tiba Sándor főigazgató. – Sok millió forint a kilowatt óra energia, amit ezzel megtakarítunk. Ez az össz energia felhasználásunk hat százaléka, a költségvetésünknek pedig körülbelül a nyolc százaléka ez a megtakarítás.

Az energetikai korszerűsítésre több mint 800 millió forintot költöttek, a beruházásokat az Európai Unió támogatta.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat