2024. október 17. Hedvig
Változik a bíróságok hatásköre és illetékessége közigazgatási és munkaügyi perekben
minap.hu
|
2017. december 11. 11:45
|
frissítve: 2017. december 12. 14:17
2018. január 1-jén hatályba lép a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (Kp.), amely alapján az Egri és a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatásköre és illetékessége módosul. Létrejönnek ugyanis a regionális kiemelt közigazgatási és munkaügyi bíróságok, többek között Miskolcon.

vademeles_birosag_kalapacs.jpg

Az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatáskörébe és illetékességébe tartozó egyes közigazgatási ügyek 2018. január 1-től a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság vagy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú hatáskörébe kerülnek. 

A jövőben a közigazgatási tevékenység helye szerinti bíróság jár majd el, azzal, hogy a társadalombiztosítási, szociális vagy gyermekvédelmi ellátással, illetve az állami foglalkoztatási szerv által nyújtott ellátással vagy támogatással kapcsolatos perre, továbbá a közigazgatási szerződéssel vagy közszolgálati jogviszonnyal kapcsolatos perre továbbra is az Egri és a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel. Ezekben az ügyekben a felperes lakóhelye szerinti bíróság jár el. Vagyis például, aki a Heves Megyei Kormányhivatal szociális támogatás tárgyában született döntését akarja megtámadni, ezt továbbra is az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság előtt teheti meg azzal, hogy a keresetlevelet változatlanul az elsőfokú hatóságnál kell benyújtani.

A fenti ügyeken kívüli körben a közigazgatási perekben a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jár el Heves megyét érintően is. Így ha például a Heves Megyei Kormányhivatal egy építési ügyben hozott határozatát sérelmezi valaki, azt januártól már csak a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság előtt támadhatja.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokon speciális ügyekben jár el, így például a központi államigazgatási szervekről szóló törvény szerinti önálló szabályozó szerv, autonóm államigazgatási szerv és kormányhivatal, a vasúti igazgatási szerv és a légiközlekedési hatóság, a köztestület közigazgatási tevékenységével kapcsolatos perekben. Azonban a közigazgatási perekben az ország valamennyi közigazgatási és munkaügyi bírósága által hozott határozata tekintetében – amennyiben a törvény a fellebbezést megengedi – fellebbviteli, másodfokú bíróságként jár el.

Az új szabályokat a 2018. január 1. napján vagy azt követően előterjesztett keresetlevél alapján indult eljárásokban kell alkalmazni. A 2017. december 31-én első fokon folyamatban lévő Fővárosi Törvényszék hatáskörébe kerülő közigazgatási ügyeket, továbbá az első fokon befejezett azon ügyeket, amelyekben az elsőfokú bíróság hatáskörébe tartozó további intézkedéseket kell tenni, a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hivatalból megküldi a Fővárosi Törvényszéknek. A 2018. január 1-je után benyújtott keresetlevél elbírálása során az új jogszabályok rendelkezései az irányadók, így a keresetlevél benyújtásának időpontja alapján a keresetlevél tartalmi és formai kellékei eltérhetnek.

Ezen ügyeken kívül a 2017. december 31-én folyamatban lévő közigazgatási pereket 2018. december 31. napjáig továbbra is az eredetileg eljáró Egri és Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság intézi.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat