2024. október 18. Lukács
Életmódváltás az új évben – „Okos tányér” is segít a helyes étrend kialakításában
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2018. január 05. 09:31
|
frissítve: 2018. január 07. 21:30
Drasztikus diéta helyett életmódváltás; koplalás helyett helyes táplálkozás és testmozgás – dietetikusok és személyi edzők az újévben is erre buzdítják a fogyni vágyókat. Január első heteiben jellemzően megnő az edzőtermek forgalma, a mozgás viszont csak 30 százalék – állítják a szakemberek. A java a helyes táplálkozáson múlik, amihez a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlással is segít az újévben.

Van, akit a mozgás szeretete ösztönöz az új év első napjaiban is, másoknak viszont a karácsonyi lakoma vagy az azt követő diéta fogadalma jelenti a motivációt az edzéshez. A súlyzós edzés, kardióval kiegészítve – a helyes táplálkozás mellett – elég lehet az ünnepi fogások ledolgozásához. Elkezdeni vagy újrakezdeni pedig sosem késő – állítják a szakemberek.

konditerem_edzes_lanyok_ill.jpg

Illusztráció

– Aki korábban is sportolt, annak azért nem olyan könnyű „elrontania” a formáját, 1-2 hét alatt vissza lehet állni egész jól, ha a megfelelő étrendet követi az ember – ecseteli Becsei Kitti, a Cutler Fitness személyi edzője. – Meg, ha ugye a mozgás is megvan minden egyes alkalommal. Nyilván, aki már régóta nem mozgott, mondjuk csak az iskolában, annak azért több idő kell ahhoz, hogy elérje a kívánt alakot, de mindenképpen kellő akarattal és kitartással azért ez elérhető.

okostanyer.jpg

A mozgás viszont csak 30 százalék, a java a táplálkozáson múlik. Az újévben a helyes étrend kialakításához a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az ún. okos tányérral nyújt segítséget. Ajánlásukban egyaránt szerepelnek a teljes kiőrlésű gabonák, az állati eredetű fehérjék, a gyümölcsök és zöldségek is.

Csengeri Lilla, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetikusa kiemeli, nagyon fontos a rendszeres, öt vagy akár hatszori étkezés egy nap, mert sokan úgy kezdik a fogyókúrát, hogy koplalnak és napi 1-2 alkalommal esznek, ami abszolút nem egészséges a szervezetünk számára és ugye hosszú távon nem fenntartható.

okostanyer2.jpg

Fontos, hogy a napi ételeink fele, ahogy az okos tányér is mondja, zöldség és gyümölcs legyen – hogyha erre odafigyelnénk, akkor az már nagyon-nagy lépés lenne akár a fogyás felé is.

okostanyer_gyerek.png

A hirtelen fogyást ígérő diétáknak senki ne higgyen – erre hívják fel a figyelmet a szakemberek. A koplalás pedig amellett, hogy terhelést jelent a szervezetnek, a mozgással ellentétben tartós eredmény elérésére sem alkalmas.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat