2024. augusztus 19. Huba
Szabályok, amelyeket a királyi család tagjainak be kell tartani
femina.hu
|
2018. január 07. 13:03
|
frissítve: 2018. január 09. 10:33
Az angol királyi család élete sokak számára irigylésre méltó, hisz rengeteg mindenben eltér az átlagemberekétől. De a hatalom és a rang az ő esetükben nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármit megtehetnek, amit csak szeretnének, sőt: sokkal szigorúbb szabályokat kell betartaniuk, mint egy hétköznap férfinak vagy nőnek. Ezt a 9 alapvető szabályt gyűjtötte össze a femina.hu oldal.

Habár meg kell hagyni, vannak olyan kiváltságaik, amelyeket mi is el tudnánk viselni: Erzsébet királynőnek sem útlevélre, sem jogosítványra nincs szüksége soha az utazáshoz és a vezetéshez. Azonban vannak olyan kötelezettségei is, amelyeket nem biztos, hogy ilyen előszeretettel tartanánk be. 

kiralyi_csalad_szabalyok.jpg

1. "Egy királynő sosem ül keresztbe tett lábbal"

A legtöbb nő szeret keresztbe tett lábakkal ülni, mert sokan úgy vélik, ez az egyik legnőiesebb póz, ahogy a hölgyek helyet foglalhatnak. És bár az etikett szerint sem helyes, a hétköznapokban nem fordítanak túl nagy figyelmet erre, hiába tanultuk meg már a Neveletlen hercegnő című filmből, hogy "egy királynő sosem ül keresztbe tette lábbal". A királyi család nőtagjai esetében ez a póz ugyanis hatalmas illetlenségnek számít. A szabályaik szerint tilos keresztbe tenni a lábaikat, de minden esetben úgy kell elhelyezkedniük, hogy a térdeik és a bokáik összeérjenek.

2. Nem utazhatnak együtt, mint egy szép nagy család

Amikor a család tagjai hosszabb repülőútra indulnak, nem mindegyiküknek szabad egy gépre szállni. A lehetséges trónörökösöknek mindig külön kell utazniuk, ezért például hivatalosan György hercegnek és Vilmosnak is külön kellene repülniük. Vilmos és Katalin azonban már egy ideje nem hajlandóak betartani a protokollnak ezt a részét, ezért szinte minden alkalommal egy gépen utaznak. Ez az előírás egyébként azért született meg, hogy ha baleset vagy bármi szörnyűség történik, ne lehessen érintett benne mindegyik örökös.

3. Az a bizonyos tökéletes fekete mini az ő esetükben teljesen új értelmet nyer

Az utazási szabályokhoz az is hozzátartozik, hogy mindig kötelesek magukkal vinni egy teljesen fekete szettet, mégpedig azért, hogy ha hirtelen haláleset történne a családban, legyen náluk megfelelő ruha a gyász kimutatására vagy a temetésre.

4. Semmi fogdosás

A királyi család tagjait hivatalosan nem érinthetné meg egy hétköznapi ember sem, sőt, még túl közel sem állhatnának hozzájuk. De ez fordítva is igaz: nekik sem szabadna hozzáérniük másokhoz. Diana azonban rengetegszer megszegte ezt az előírást, de Katalin és Vilmos sem mindig tartják be: és egyre többször kerülnek közelebb a néphez. Viszont nemcsak az idegen embereknek, hanem a családtagoknak is tartaniuk kell egymással a távolságot. A házasságkötésük óta például Fülöp herceg mindig egy lépéssel a királynő mellett sétálhat csak.

kiralyi_csalad_szabalyok_2.jpg

5. Délutáni tea

A délutáni teázás hagyományát természetesen ők is őrzik, ám ilyenkor is szinte minden egyes mozdulatukat szabályok övezik. Főleg akkor, ha a nyilvánosság előtt, vendégek társaságában fogyasztják el az italukat. A csésze fogására is kiterjed ugyanis az etikett: a hüvelykujjukkal és a mutatóujjukkal fogják a fülét, és a középsővel támasztják alá. A kisujj nincs nyújtva, hanem enyhén behajlítva pihen a többi mellett. Kávézás esetében a mutatóujjal átnyúlnak a fülön, és úgy fogják meg. A csészét pedig csak egy helyen illik megérinteni a szájukkal.

6. A húst sem mindegy, hogyan fogyasztják

De étkezés közben is figyelniük kell az apró részletekre. Többek között nem emelhetik úgy a húst a szájukhoz, hogy az fel van szúrva a villára, hanem helyette csak elvágják, és felhelyezik az evőeszközre, majd úgy egyensúlyoznak az ajkaikig az étellel. Ha pedig bárki a királynővel étkezik, csak akkor állhat neki az evésnek, miután őfelsége is hozzálátott, és csak addig ehet, amíg ő. Ha Erzsébet királynő befejezte a vacsorát, mindenki másnak - a családtagoknak - is illik letenni az evőeszközöket az asztalnál.

kiralyi_csalad_szabalyok_3.jpg

7. A rövidnadrág jelzi a rangot

Biztos, hogy már mindenkinek feltűnt, hogy György herceg mindig mindenhol rövidnadrágban jelenik meg. Ennek viszont nem az az oka, hogy Katalinéknak ez a kedvenc darabja, hanem szintén szabályok állnak a háttérben. Az angliai előkelő családokban már évszázadok óta hagyomány, hogy nyolcéves korukig ilyen nadrágban járatják a kisfiúkat. A hosszú nadrág ennyi idős kor alatt alacsonyabb rangot enged feltételezni.

8. Az sem mindegy mivel játszanak

Az öltözködésen kívül az is meg van szabva, hogy mivel játszhatnak. A tiltólista élén egyértelműen a Monopoly nevű társasjáték szerepel, amivel a királynő a család egyik tagját sem engedi játszani. Mégpedig azért, mert úgy gondolja, konfliktusokat szíthat, és kapzsiságra nevelheti a trónörökösöket.

Nem is olyan egyszerű egy királyi család élete...

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat