2024. augusztus 19. Huba
Lassíthatja a számítógépeket a legutóbbi szoftverfrissítés a Microsoft szerint is
hirado.hu
|
2018. január 10. 15:48
|
frissítve: 2018. január 11. 11:16
A különböző gyártmányú mikroprocesszorok múlt héten nyilvánosságra hozott biztonsági hibáinak a kijavítására kiadott operációs rendszer frissítések lelassíthatják mind a személyi számítógépek mind a hálózati szerverek működését - közölte a redmondi óriáscég.

szamitogep.jpg

A Microsoft tájékoztatása szerint a korosabb Intel processzorok esetében észrevehető mértékű teljesítményromlás is bekövetkezhet, az AMD áramköreit használó számítógépek pedig akár le is fagyhatnak – olvasható a hirado.hu oldalán. Az AMD részvénye kedden négy százalékkal, az Intel részvénye pedig két és fél százalékkal gyengült a tőzsdén.

Az Intel részvénye a processzorok biztonsági réseinek múlt heti bejelentése óta hét százalékot veszített, 15 milliárd dollárt faragva le a cég piaci tőkeértékéből. Az AMD részvénye viszont húsz százalékkal emelkedett a január 3-i bejelentés óta annak reményében, hogy az Intel legnagyobb konkurenseként piaci részesedést hódíthat el tőle.

A Microsoft ügyvezető alelnöke, Terry Myerson blogján kedden megjelent tájékoztatás szerint a Microsoft titoktartási kötelezettség mellett már hónapokkal ezelőtt értesült az Intel, az AMD és az ARM Holding mikroprocesszorait különböző módon érintő biztonsági résekről és azonnal megkezdte azok elhárítását.

szamitogep_3.jpg

A Meltdown és Spectre nevet kapott memóriaáramkör-sérülékenységeket kiaknázva hackerek az operációs rendszerek és biztonsági szoftverek megkerülésével hozzá tudnak férni a számítógépben, okostelefonokban és felhőszolgáltatások szervereiben tárolt jelszavakhoz és titkosítási kódokhoz.

Az ARM Holdings közölte, hogy az általa 1991 óta leszállított 120 milliárd integrált áramkör 5 százalékát érinti a Spectre sérülékenység. Az Intel és az AMD nem közölt hasonló adatot. A Cisco Systems Inc. számítógép gyártó vállalat 18 termékénél, közöttük hálózati szervereknél azonosított be sérülékenységet. A Cisco február közepére ígérte a biztonsági rések elhárítását.

Az Intel szerint az átlagos számítógép-felhasználónak nem kell észrevehető lassulásra számítania a szoftverfrissítés után olyan alapvető műveletek, mint az internetes böngészés, levelek letöltése vagy képek nézegetése esetén.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat