2024. április 30. Katalin, Kitti
Több mint egymilliárd forintból fejlesztik a magyarországi szivattyútelepeket
Miskolc TV
|
2018. január 25. 16:21
|
frissítve: 2018. január 27. 11:36
Erre azért van szükség, mert leggyakrabban ezeknek a telepeknek a meghibásodása hátráltatja a belvízvédekezést. Észak-Magyarországon a prügyi és felsőberecki szivattyútelepen építenek majd automatizált uszadék fogókat. Utoljára 2000-ben volt hasonló felújítás, azóta csak a legszükségesebb javításokat végezték el a szakemberek.

Tavaly február elején csaknem nyolcezer hektárnyi terület volt víz alatt Borsod megyében a hirtelen felmelegedés és a sok csapadék miatt. Az utóbbi évek szélsőséges időjárása egyre többször okoz árvizet vagy hatalmas belvizet az észak-magyarországi régióban is. A belvízvédekezéshez szivattyútelepekre van szükség, leggyakrabban viszont ezeknek a meghibásodása hátráltatja a munkát. Ahhoz, hogy az elárasztott területekről gyorsan, gazdaságosan és hatékonyan el tudják vezetni a vizet, fel kell újítani a telepeket.

vizugyi_konferencia_180125_vcs_03.jpg

Fotók: Végh Csaba

– Két szivattyútelephez nyúlunk hozzá. A Felsőbereckihez és a Prügyihez. És itt egy automatikus uszadék elfogó gerebet építünk ki, amivel a szivattyútelep biztonságát tudjuk garantálni hosszútávra – mondta el Rácz Miklós, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság igazgatója a csütörtökön tartott konferencián.

vizugyi_konferencia_180125_vcs_06.jpg

Ezek az uszadékfogók védik a szivattyúkat, és megakadályozzák, hogy a szennyeződések a rendszerbe kerüljenek és meghibásodásokat okozzanak. A Vízügyi Igazgatóságoknak a közelmúltban lehetőségük volt arra, hogy a Széchenyi 2020 programban, a belvízelvezető hálózatok felújítására pályázzanak.

vizugyi_konferencia_180125_vcs_09.jpg

– Utoljára 2000-ben volt egy ilyen országos mértékű, gyakorlatilag fejlesztés a szivattyútelepeknél. Most ez több mint egymilliárd forint értékben összesen 11 szivattyú telepen valósul meg. Egyébként a 12 Vízügyi Igazgatóságból 9 Vízügyi Igazgatóság területén dolgoznak majd a gépek, illetve a szakemberek – tudta meg a Miskolc Televízió Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjétől.

vizugyi_konferencia_180125_vcs_12.jpg

A szivattyútelepek felújítása lehetővé teszi majd, hogy hamarabb megszűnjön a belvíz. Ezzel a károk és a védekezési költségek is csökkenthetők. A rekonstrukciós munkák várhatóan 2019. április végére fejeződnek be.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat