2024. augusztus 16. Ábrahám
„Az egyetemet elhagyják, a várost azonban nem” – Több száz hallgató vehette át diplomáját
Méder Noémi
|
2018. február 08. 12:38
|
frissítve: 2018. február 10. 16:49
Csütörtökön kezdődtek meg a Miskolci Egyetem diplomaátadó ünnepségei. A szenátusi ülések első napján a Műszaki Anyagtudományi, az Állam- és Jogtudományi és a Gazdaságtudományi Kar, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar több mint kétszáz végzett hallgatója vehette át oklevelét.

diploma_atado_180208ml_6.jpg

Az egyetem díszaulája megtelt, az universitas vezetői kara is bevonult ünnepélyes keretek között. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora köszöntötte az oklevelük átvételére váró hallgatókat, az állami, és az üzleti élet résztvevőit, a szenátusi ülés tagjait, a középiskolák igazgatóit, a város vezetésétől pedig Pfliegler Péter alpolgármestert.

diploma_atado_180208ml_13.jpg

A rektor az egyik legjelentősebb napnak nevezte ezt a fiatalok életében. – Nem csupán önöknek, de az egyetem számára is ünnep ez a mai, hiszen az, hogy ennyien végeznek, bizonyítja azt is, hogy tanári karunk jó munkát végzett – kezdte köszöntőbeszédét a rektor.

diploma_atado_180208ml_20.jpg

– A magyar közmondás így szól: ki mint vet, úgy arat. Jó pár évvel ezelőtt elvetettük a magokat, most pedig eljött az aratás ideje. Szeretettel gratulálok önöknek! – zárta beszédét Torma András.

diploma_atado_180208ml_67.jpg

Ezután Gondos Judit közigazgatási államtitkár szólt a végzett hallgatókhoz. Mint mondta, saját életének ezen napjára úgy emlékezett vissza, hogy kettős érzések voltak benne. – Egyrészt a megkönnyebbülés lett úrrá rajtam, hiszen vége lett a sok megpróbáltatásnak. Másrészt viszont bennem volt egy egészséges izgalom is, hogy hogyan alakul majd a jövőm – fogalmazott.

diploma_atado_180208ml_21.jpg

– Önök között is biztosan van olyan, aki még bizonytalan, keresi az útját, de biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan már tudják, milyen irányt vesz az életük, a jövőjük – tette hozzá az államtitkár, aki hangsúlyozta: „szerencséjük van, hiszen jó szakot, jó várost és jó egyetemet választottak – jó időben”. – Szaktudásukra most nagy szükség van a munkaerőpiacon, gyorsan „el fogják kapkodni” önöket! – húzta alá. – A tudás, melyet itt megszereztek ebben a pillanatban teljes értékű, lépést kell majd azonban tartaniuk a világ gyorsaságával, ezért használják az itt megszerzett tudást, de fejlesszék is azt – tanácsolta a hallgatóknak Gondos Judit, aki arra buzdította őket, mindig törekedjenek arra, hogy ők legyenek a legjobbak a szakmájukban.

A Műszaki Anyagtudományi Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar több mint kétszáz hallgatója ezután elmondta fogadalmát, a jogi kar hallgatóit pedig doktorrá fogadta a szenátusi ülés bizottsága.

diploma_atado_180208ml_58.jpg

Délután a Gépészmérnöki és Informatikai Kar szintén több mint kétszáz hallgatója vehette át diplomáját az egyetem rektorától és a kar dékánjától. Pénteken a Műszaki Földtudományi, a Bölcsészettudományi és az Egészségügyi Kar végzősei vehetik át oklevelüket a szenátusi ünnepségen.

diploma_atado_180208ml_38.jpg

Pfliegler Péter alpolgármester úgy nyilatkozott, a most végzett hallgatók csupán a Miskolci Egyetemről távoznak, a városból remélhetőleg nem. – Minden miskolci számára rendkívül fontos, hogy az egyetem karain végzett hallgatók itt maradjanak Miskolcon, itt találjanak jó lehetőséget a továbblépésre – fejtette ki, az alpolgármester, majd hozzáette, az elmúlt évek azt mutatják, hogy egyre többen maradnak itt, tavaly már megállt a város lakosságának csökkenése. – Itt olyan helyeket tudnak találni, ahol ki tudnak teljesedni, és tovább tudnak fejlődni; ez közös érdekünk, és ebben is együttműködünk az egyetemmel – hangsúlyozta Pfliegler Péter.

diploma_atado_180208ml_25.jpg

A diplomák mellett Ph.D okleveleket, habilitációs okleveleket, Bosch-díjakat, Becsületdiplomák is átadtak. Idén újdonság, hogy Tudományos Hivatkozási Emléklapokkal ismeri el az egyetem a legsikeresebben publikáló oktatók tevékenységét. Ők azok, akik a Google Scholar nemzetközi tudományos adatbázis szerint a legtöbbet publikáltak, valamint a legtöbb hivatkozással rendelkeznek, és ezzel növelik a Miskolci Egyetem nemzetközi ismertségét.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat