2024. augusztus 19. Huba
Obamáék megint merészet húztak, új szintre emelték az elnöki portrék fogalmát
nuus.hu
|
2018. február 13. 12:27
|
frissítve: 2018. február 14. 12:40
A színesbőrű művészek által készített cool képeket egy szintén afroamerikai szakértő elemzi.

obama-festmenyek-kepek.jpg

Nemrégiben láttak napvilágot azok a festmények, melyek az előző amerikai elnököt és feleségét ábrázolják. A ragyogó képek egyikén Barack Obama egy buja, ám harmóniát sugárzó zöld környezetben látható, ahol virágzó bokrok ölelik körbe őt és székét. A művész, Kehinde Wiley elárulta a pazar háttér választásának indokát: Obama ösvénye a Földön ilyen növények között vezet.

Felesége, Michelle portréját pedig Amy Sherald készítette el: a védjegyszerű könyöklő pózban látható asszony bőre szürkés árnyalatot kapott, és a halványkék háttér szerinte a nő coolságát hivatott kifejezni.

Hétfőn mutatták be a National Portrait Galleryben a színes és kontrasztos képpárt, melyek készítői mindketten színesbőrűek. Ha művészeti és politikai kontextusba szeretnénk helyezni a két alkotást – ahol nem számít, hogy a női portrén alig lehet felismerni Michelle-t - akkor Richard J. Powell segítségét érdemes igénybe vennünk. A Duke Egyetem művészettörténész professzorának szakterülete ugyanis a feketék portréfestészete. „Jóval művészibbek ezek a képek annál, mint ami a hivatalos portréktól elvárható volna. Ha megnézünk több híres emberről készült festményt, szembeötlik a különbség. Obamáék képei nagyon erős alkotások lettek.”

A szintén színesbőrű szakember szerint Michelle képe az egyszerű háttere miatt Sherald stílusát hozza, viszont az, ahogyan játszik a színtelítettséggel, az nem a valós ábrázolás felé billenti a mérleget. A színek érdekesen kapcsolódnak a portrén, főleg, hogy egy absztrakt ruhát kapott az elnök neje.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat