2024. szeptember 08. Mária, Adrienn
Úton a teljes élet felé – új buszt kapott a Szimbiózis Alapítvány
Kujan István
|
2018. április 04. 14:54
|
frissítve: 2018. április 05. 14:26
Átvette új, tizenhét személyes speciális szállítási buszát a Szimbiózis Alapítvány szerdán a Szent István téren. A kormány 8 millió forinttal támogatta a jármű beszerzését, és további 6 millióval az alapítványt. Czibere Károly államtitkár az autizmus világnapja alkalmából hangsúlyozta: a kormány kiemelten fontosnak tartja a fogyatékos emberek életminőségének javítását.

Az autizmus világnapja alkalmából szervezett ünnepséget a Szimbiózis Alapítvány, melyen a miskolci önkormányzat vezetése és munkatársai, valamint megyei vezetők, politikusok és cégvezetők mellett több mint száz, kék lufit magasba emelő autista gyermek és szüleik vettek részt.

2007. december 18-án, az ENSZ határozata jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra. A szerdai rendezvényen Horváth Szilvia szülőként mesélt az autizmussal kapcsolatos nehézségekről és a feladatokról.

autizmus_vilagnap_180404ml_18.jpg

– Szakszerű és összehangolt támogatásra van szükség, ezt itt, a Szimbiózistól megkapjuk – méltatta az alapítványnál folyó szakmai munkát Hotváth Szilvia, aki annak a véleményének adott hangot, hogy összefogásra van szükség az oktatási, egészségügyi, szociális területeken. – Nap mint nap helyt kell állniuk a szülőknek, a jobb jövőért való küzdelmet soha nem adhatjuk fel. A társadalomnak pedig látnia kell, hogy ezek az emberek is sok értékes tulajdonsággal rendelkeznek, és akár kimagasló eredményekre is képesek.

autizmus_vilagnap_180404ml_23.jpg

Húszéves buszát cserélhette le a Szimbiózis Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) 8 millió forintos támogatásával. A járművel harminc, speciális szükségletű gyereket tudnak szállítani naponta. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára úgy fogalmazott: közös célunknak kell tekintenünk, hogy a fogyatékos emberek visszakapják a teljes élet megélésének esélyét, és hogy vissza tudjanak illeszkedni a helyi társadalom szövetébe. Czibere Károly hozzátette: a kormánynak kiemelten fontos, hogy a fogyatékos emberek, köztük az autisták életminősége javuljon, emberi jogaik ne sérüljenek és megtalálják a helyüket a társadalomban.

„Teljes élet és szabadság, ez a fontos” – hangoztatta, megjegyezve: az a „célunk, hogy ma Magyarországon minden fogyatékossággal élő ember ugyanolyan állampolgár legyen, mint mindenki más, egyenjogú, hallható és látható a társadalomnak”.

autizmus_vilagnap_180404ml_27.jpg

Az államtitkár kiemelte, fontosak az olyan befogadó közösségek, szolgáltatók, támogatók, mint amilyen a miskolci Szimbiózis Alapítvány is, mert ezek segítenek abban, hogy a fogyatékos emberek hangját mások is meghallják, és hogy megjelenjenek a társadalomban. A kormány ezért indította el idén az otthoni segítés programját, amelynek célja, hogy a szülők fogyatékos gyermekeiket nevelve ki tudjanak szabadulni a négy fal közül.

„Nekünk szükségünk van ezekre az emberekre, ezekre a szülőkre, a fogyatékossággal élő gyermekekre, ezért szeretnénk a száműzetésből visszahívni őket, erről szól ez a program” – fogalmazott az államtitkár, megjegyezve: a kormány a jövőben is erre törekszik.

Az államtitkár ismertette, az otthoni segítő program költségvetését idén megduplázták, hogy még több fogyatékos ember számára legyen elérhető. A Szimbiózis új járművének beszerzését pedig 8 millió forinttal támogatta a kormány, további 6 millióval pedig az otthoni segítés programban való részvételt.

autizmus_vilagnap_180404ml_34.jpg

Kriza Ákos polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, „egy város közösségének minden egyes tagja ugyanolyan értékű”, és segíteni kell a hétköznapokban azokat, akik önhibájukon kívül nem tudnak dolgozni, feladatokat elvégezni. Hozzátette, Miskolc támogatja a megváltozott munkaképességűeket, a város intézményei felkarolják a civil szféra jó kezdeményezéseit. A városvezető méltatta a Szimbiózis tevékenységét, eredményeit, hogy egyre nagyobb szerepet vállal a fogyatékossággal élők közösségének felkarolásában. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten támogatja ezt a munkát, tavaly például 1,5 millió forinttal segítették az iskolabusz működését.

autizmus_vilagnap_180404ml_49.jpg

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő arról szólt, a magyar gazdasági eredmények lehetővé teszik, hogy a közösségeinket még inkább támogathassuk. A politikus gratulált azon civil szervezeteknek – köztük a Szimbiózisnak is –, amelyek „másokért élnek, másokért tesznek”.

autizmus_vilagnap_180404ml_67.jpg

Hubay György önkormányzati képviselő úgy fogalmazott: jól ismeri az alapítvány munkáját, lelkiismeretes, a fogyatékossággal élőkért nagyon sokat dolgozó kollégáik vannak, akik nagy odaadással, szakmaisággal végzik a munkájukat. Ezt bizonyítja az is, hogy az önkormányzat és az állam mellett magánszemélyek is rendszeresen támogatják őket.

A programot „Kék sétával” zárták a résztvevők, akik a Szent István térről egészen a Centrumig vonultak, ezzel is felhívva a figyelmet a világnapra.

autizmus_vilagnap_180404ml_86.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat