2024. október 11. Brigitta
Iszlámkutató: egyre meghatározóbb a politikai iszlám Európában
MTI
|
2018. április 08. 10:23
|
frissítve: 2018. április 09. 14:16
Egyre meghatározóbb a politikai iszlám Európában - mondta Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A kutató azt mondta, az iszlám nemcsak egy vallás, hanem egy komplex ideológia sajátos joggal, politikai és társadalmi rendszerrel; a mai napig Allah kinyilatkoztatásai és Mohamed próféta életének példája határozza meg a muszlimok gondolkodását.

Incze Nikoletta kitért rá, hogy a dzsihád például nemcsak valamilyen erőszakos tevékenységet takar, de vonatkozhat az iszlám jogrendszer, a saría európai bevezetésére tett erőfeszítésre vagy a tudatos térítésre. Az utóbbira azt a példát hozta, egy muszlim nő nem házasodhat más vallású férfival, viszont egy muzulmán férfi elvehet keresztény nőt, azonban a gyerekeiknek muszlimoknak kell lenniük. Ezt hívják úgy, hogy love, vagyis szerelemdzsihád - tette hozzá.

„Tulajdonképpen az iszlám arra ösztönöz, hogy mindenkit alávetni isten, Allah akaratának (...), és akkor jön el a világbéke, amikor mindenki muszlimmá válik” - mondta, hozzátéve, hogy ez a hódító, térítő ideológia meghatározó hétköznapi szinten is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat