2024. szeptember 08. Mária, Adrienn
Mi is szemügyre vettük! – nemzetközi sörversenynek adott otthont a Diósgyőri vár (Képgalériával!)
Muntyán Bernadett
|
2018. április 14. 14:21
|
frissítve: 2018. április 17. 09:23
Bódító illatok, sörkorcsolya, korsók a kézben – a szerdán elrajtolt Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének XII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustrája péntek délutántól a sörkedvelők előtt is kitárta kapuit. 40 kisüzemi sörfőzde 80 féle sörét mustrálhatta végig a miskolci közönség. Pontosabban: mustrálhatja, hisz’ még szombaton is vár minket ez a folyékony kenyér a Diósgyőri vár vásárterén.

Hét országból 86 főzde küldte el 260 sörét Diósgyőrbe, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által szervezett nemzetközi versenyre. A megmérettetés történetében először sörmustra is kapcsolódott a programhoz, mely során pénteken és szombaton 40 kisüzemi sörfőzde 80 féle sörét mustrálhatja végig a nagyérdemű. Az ötvenfős zsűri szerda délelőtt már nekilátott, hogy a 260 féle sört ízlelgesse, nézegesse, megszaglássza, és kiválassza azokat a nedűket, amelyek véleményük szerint arany-, ezüst-, bronz- és gyémántdiplomára érdemesek.

nemzekozi_sorvereny_es_sormustra_20180413_bl_019_web.jpg

A Lovagi Tornák tere előtti vásárteret fehér sátrak ölelték körbe péntek délután 3 órától. A sátrakban kisüzemi sörfőzdék tulajdonosai, és sörmesterei sorakoztak, hogy megmutathassák erjesztett különlegességeik közül azt a kettőt, melyet a sörmustrára hoztak magukkal Miskolcra.

nemzekozi_sorvereny_es_sormustra_20180413_bl_017_web.jpg

A zip’s Brewhouse komlóorientált sörökkel rukkolt elő a mustrán: az amerikai komlós pilsnerét, a Miskolc Mosaicot és az amerikai dupla IPA-t, a markánsabb Alpha Wolfot csapolta a vásártér sörkedvelőinek. A zip’s ezen a kétfajta sörön kívül még 6 másik folyékony kenyérrel is részt vett a megmérettetésen. – Volt kávés infúziós sörünk, gyümölcsös, mangós infúziós sörünk – sorolta Tamás Apor sörtechnológus. – De neveztünk még hordóban érlelt sörrel, speciális pilsnerrel, dupla IPA-val, valamint még néhány kifejezetten speciális sörrel is, melyek nem sorolhatóak egyik kategóriába sem. A Brewhouse sörtechnológusától azt is megtudtuk, hogy három ezüst-, és három bronzdiplomával végeztek ezen a nemzetközi megmérettetésen.

nemzekozi_sorvereny_es_sormustra_20180413_bl_002_web.jpg

A versenyt követő mustrán nemcsak olyan kisüzemi sörfőzdék állítottak sátrat, akik neveztek a megmérettetésre, hanem olyanok is akadtak, akik csupán a mustrára érkeztek Miskolcra. Így kerültek a Diósgyőri vár szomszédságába a Zsombói Sörfőzde sörei is. A Szeged melletti településről világos alapsörrel érkeztek. – Van egy ír típusú vörös sörünk és valódi meggyvelőn érlelt meggysörünk – részletezte Mihály István. Mint mondta, az ír típusú vörös sör iránt nagyobb a kereslet most ezen a mustrán. – Ugyanúgy készül, mint a hagyományos lágersör, de karamellmalátából, illetve festőmalátából készül – ecsetelte vörös sörük különlegességét.

nemzekozi_sorvereny_es_sormustra_20180413_bl_011_web.jpg

A Gyertyános Sörfőzde leginkább desszertsörökkel nevezett a versenyre: többfajta komló és árpa leve mérettette meg magát a Gyertyános színeiben. – Söreink közül a világos pilsner, a szűretlen pilsner, a füstös csili, a meggysör, a fekete erdő, a golden búza – sorolta a listát Körmöndi Zoltán sörfőző. A mustrán a szűrt világos pils sört és a meggysört csapolták az érdeklődők korsójába. – A meggysör valóban meggyágyon érlelt, tehát nem csupán aroma van benne, valamint egy erőteljes söralapra készült: így 5,5 százalékos az alkoholtartalma – fogalmazott. Három bronzdiplomával végzett a Gyertyános: a fekete erdő sör, mely egy amerikai TEE stílusú barna sör, málnával és áfonyával ízesítve, a másik a meggysör és a barna gyémánt sör.

nemzekozi_sorvereny_es_sormustra_20180413_bl_023_web.jpg

A sörök mellett zenei csemegék és gasztroélmények is várták a várba látogató közönséget, és várják még a mai napon is. – Van frissen sütött bagett, hozzá fehér és vörös bajorkolbász – taglalta Kecskés István, a Tokaj Kifőzde egyik tulajdonosa a gasztronómiai kínálatot, amelynek már ettől a két elemétől is összefutott a nyál az ember szájában. – Ehhez tudunk adni bajorkáposzta feltétet, sülthagymával. Van még ezen kívül sörben főtt csülök mustárral és kenyérrel, vagy csülökpörkölt sztrapacskával – folytatja az ízorgiát. – Grillcsirkecomb, toroskáposzta, tócsni – tehát próbálunk olyan ételeket összeállítani, amelyek passzolnak a sörhöz. De természetesen desszert is van: rétes és pogácsa is kapható – fogalmazott.

nemzekozi_sorvereny_es_sormustra_20180413_bl_016_web.jpg

Volt olyan sörkedvelő, aki az ízesített söröket részesíti előnyben. Szinay Attila, jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott, igazán karakteres ízek vannak jelen ezen a mustrán. – Nagyon ízlett a málnás búzasör, nekem eddig ő a favorit – mondta, majd mosolyogva hozzátette: külön büszke vagyok arra, hogy megtudtam, ez a sör a prágai sörversenyen a leghamarabb elfogyó sör volt. Nagyon ízlettek még a világos, szűretlen sörök is: ez inkább az én ízlésvilágom. Mint fogalmazott, támogatandó, hogy minél több kisüzemi sörfőzde jelenhessen meg éttermekben, helyi szórakozóhelyeken és reményét fejezte ki, hogy kereslet is lesz rá.

nemzekozi_sorvereny_es_sormustra_20180413_bl_025_web.jpg

– Nekem a kecskeméti búzasör eddig a kedvencem, de egyébként a gyümölcsös sörök is bejöttek – összegezte a kínálatot Csaba Gabriella. – Megmondom őszintén, eleinte azt hittem, hogy ez csak egy reklámfogás, és semmivel sem adnak többet ízvilágukban, mint más sörök, de az utóbbi időben felfedeztem, hogy mégis takar valamit, és megéri megkóstolni őket.

nemzekozi_sorvereny_es_sormustra_20180413_bl_021_web.jpg

A sörmustra híre nem csupán a miskolciakat csalogatta ki a vásártérre. Ditta és Ádám Debrecenből érkezett Diósgyőrbe, hogy megízleljék a verseny sörkínálatát. – Nekem meggyes és a fekete ribizlis sör ízlett a legjobban – fogalmazott Szilágyi Erzsébet Ditta. Párja, Szikra Ádám pedig azokat a söröket kereste, amelyek minél hangzatosabb fantázianévvel voltak megáldva, majd hozzátette: mint kiderült, ezek a legerősebb sörök is egyben.

nemzekozi_sorvereny_es_sormustra_20180413_bl_029_web.jpg

Ne csüggedjen, aki pénteken nem tudott bokros teendői mellett kilátogatni a vásártérre, hisz’ szombaton még mindig tárt karokkal várnak minden sörkedvelőt a Lovagi Tornák Tere előtti sátrakhoz. 

nemzekozi_sorvereny_es_sormustra_20180413_bl_033_web.jpg

Szombati koncertek:

  • 15:00 – 17:00 Luibig
  • 17:30 -  19:00 Sky Fanatic
  • 20,00 -  21:30 ÁLL-A-TOK
  • 22:00 -  24:00 Luibig

A koncertekre a belépés ingyenes!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat