Él Miskolcon egy igazi lokálpatrióta, aki 2011-ben eldöntötte: a bükki borvidéket újra felteszi a bortérképre. Sándor Zsolt megjelenésével a terület megítélése hatalmas fordulatot vett: a borásznak minden kategóriában sikerült olyat alkotnia, amely nemcsak országosan írta fel a Bükk nevét újra a térképre, de a csúcsgasztronómia ajtaján is bekopogtatott.
Sándor Zsolt borai több Michelin-csillagos étterem borkínálatában is szerepelnek
– Azt mondtam, hogy márpedig vissza kell állítani a bükki borvidék hírét – idézte fel Sándor Zsolt a kezdeteket. – Hiszek a borvidék újbóli feltámasztásában, mert régen, mint oly' sok minden, ez is működött – hangoztatta az elhivatott borász. Ezt követően pedig, már 2013-ban bekerültek az ország legjobb Michelin csillagos éttermeibe, és borbáraiba a borai. A borok, melyek tőlük származnak, a bükki borvidék hírét hivatottak öregbíteni.
„Pincém Miskolc szívében, a történelmi Avas Kis-Avas részén található. Ott, ahol közel ezer pince emlékeztet minket arra, hogy egykoron itt komolyan gondolkodtak a bor kapcsán. Jelenleg ugyan csipkerózsika álmát alussza, de vannak bíztató jelek az újrakezdéshez.” – olvasható a borász honlapján.
Sándor Zsolt nem csupán elhivatott miskolci, de elhivatott természetvédő is: ökológiai gazdálkodása van, vagy más néven organikus művelést folytat, ami azt jelenti, hogy borai elkészítésekor nem használ semmiféle adalékokat, semmiféle vegyszert, és semmiféle gyomirtót. – Nem emelek mustfokot és nem csökkentek savat, vegyszermentes, azaz organikus szőlőből készítek bort – hangsúlyozta. Mint mondta, ez is egy olyan plusz, amit azok, akik komolyabban foglalkoznak a borral, felfedeznek a borai ízvilágában. – Megfigyelhető egyfajta „bioíz”, egyfajta sokszínűség, olyan karakter, ami más borok esetében nem érezhető.
Sándor Zsolt azt vallja, a bor tőkén születik meg. Mint fogalmazott, amilyen a szőlő minősége, olyan lesz a boré is, és nincs az az ember által alkotott berendezés, vagy vegyszer, ami jobb minőséget tudna elérni. Az a cél, hogy szeptember végén tökéletes szőlőt szüreteljünk – húzta alá a szakember.
Alapvetően kétféle szőlőfajtával dolgozik: a cserszegi fűszeressel és a zweigelttel. – Mind a két szőlőfajtából készítek olyan karakterű bort, amely bekerült már, vagy épp jelenleg is bent van Michelin csillagos éttermek kínálatában. – A rosémmal három Michelin csillagos étteremben is ott vagyok, de ugyanúgy az Anna Lucával, ami cserszegi fűszeres, egy egyedülálló karakterű és ízvilágú bor, mely eléggé megosztó is – részletezte, majd hozzátette: ebből a fajtából egy könnyed egynyári bort szoktak készíteni, ő viszont megadta neki a lehetőséget, hogy ebből egy komolyabb tartalmú bor születhessen.
Hogyan születnek meg ezek a borok?
A bor elindítója a gondolkodásmód: a bor először fejben születik meg, utána rendeljük hozzá a szőlőt és a borkészítési eljárást – avat be minket a részletekbe. Sándor Zsolt már 10-12 éve tudatosan kóstol: havi rendszerességgel összeülnek barátokkal, és kóstolnak. A borász úgy fogalmazott, annyi féle borral találkozott az elmúlt évtized alatt, hogy nagyjából kialakult a fejében az, hogy olyan bort szeretne létrehozni, amilyen még nincs. Mint mondta, sokkal könnyebb a piacon megkedveltetni egy olyan karaktert, ami eddig még nem volt. – Nagyon fontos, hogy én ezt a rosét nem másodrendű szőlőből készítem, hanem első osztályú szőlőből, amiből lehetne akár egy komoly vörösbor is akár. Hozzátette: úgy bánik vele, mint például egy fehérborral, így egy fehérbor, amit hordóban érlelnek, az rendelkezik olyan karakterrel, mint ez a rosé. – Számomra az egyik legfontosabb az egyediségre való törekvés, a kuriózumok megmutatása.
– Minden út Tokajba vezet – mondja nevetve, amikor a bor iránti elhivatottság kezdetéről kérdeztük. – A bor iránti elkötelezettség családi szinten mindig is megvolt, de semmi több, aztán jött Tokaj. Egyszerűen elkezdtem kóstolgatni a borokat, és rájöttem, hogy ez az én világom, az agrár vonal, a szőlészet. – Tulajdonképpen nem is érzem magam borásznak, mert a borok csak megszületnek, a szőlő az, amit nagyon gondosan kell kezelni, és aztán abból születik majd valami csodálatos alapanyag. Ezt követően, már csak arra kell figyelni, hogy el ne rontsa az ember.
Sándor Zsolt tervei között szerepel egy borkóstoló, egy mustra, mely a bükki borvidék hírét hivatott népszerűsíteni. A borász jelenleg teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy szeptemberben tökéletes szőlőt szüretelhessen, de annyit elárult, október-november környékén biztos, hogy megrendezik ezt a programot, mely természetesen Miskolcon kap majd otthont.