2024. szeptember 08. Mária, Adrienn
Egy igazi lokálpatrióta, aki eldöntötte, újra felteszi a bükki borvidéket a térképre – Sándor Zsolttal beszélgettünk
Muntyán Bernadett
|
2018. április 15. 13:45
|
frissítve: 2018. április 18. 18:47
Eger és Tokaj között van egy régóta elfeledett borvidék, ami az idő homályába veszett. Ennek a kissé mostohagyermekként kezelt bükki borvidéknek középpontja Miskolc - az a város, ami a szívében hordozza az Avas dimbes-dombos lejtőit, ahol megannyi pincészet árulkodik arról, hogy a Kis- és Nagy-Avason évszázadokkal ezelőtt az emberek komolyan elkötelezték magukat a bor iránt.

sandor-zsolt-pinceszet.jpg

Él Miskolcon egy igazi lokálpatrióta, aki 2011-ben eldöntötte: a bükki borvidéket újra felteszi a bortérképre. Sándor Zsolt megjelenésével a terület megítélése hatalmas fordulatot vett: a borásznak minden kategóriában sikerült olyat alkotnia, amely nemcsak országosan írta fel a Bükk nevét újra a térképre, de a csúcsgasztronómia ajtaján is bekopogtatott.  

sandor_zsolt_borasz_3.jpg

Sándor Zsolt borai több Michelin-csillagos étterem borkínálatában is szerepelnek

– Azt mondtam, hogy márpedig vissza kell állítani a bükki borvidék hírét – idézte fel Sándor Zsolt a kezdeteket. – Hiszek a borvidék újbóli feltámasztásában, mert régen, mint oly' sok minden, ez is működött – hangoztatta az elhivatott borász. Ezt követően pedig, már 2013-ban bekerültek az ország legjobb Michelin csillagos éttermeibe, és borbáraiba a borai. A borok, melyek tőlük származnak, a bükki borvidék hírét hivatottak öregbíteni.

sandor_zsolt_borasz_2.jpg

 

 

„Pincém Miskolc szívében, a történelmi Avas Kis-Avas részén található. Ott, ahol közel ezer pince emlékeztet minket arra, hogy egykoron itt komolyan gondolkodtak a bor kapcsán. Jelenleg ugyan csipkerózsika álmát alussza, de vannak bíztató jelek az újrakezdéshez.” – olvasható a borász honlapján. 

 

sandor_zsolt_borasz.jpg

Sándor Zsolt nem csupán elhivatott miskolci, de elhivatott természetvédő is: ökológiai gazdálkodása van, vagy más néven organikus művelést folytat, ami azt jelenti, hogy borai elkészítésekor nem használ semmiféle adalékokat, semmiféle vegyszert, és semmiféle gyomirtót. – Nem emelek mustfokot és nem csökkentek savat, vegyszermentes, azaz organikus szőlőből készítek bort – hangsúlyozta. Mint mondta, ez is egy olyan plusz, amit azok, akik komolyabban foglalkoznak a borral, felfedeznek a borai ízvilágában. – Megfigyelhető egyfajta „bioíz”, egyfajta sokszínűség, olyan karakter, ami más borok esetében nem érezhető.

Sándor Zsolt azt vallja, a bor tőkén születik meg. Mint fogalmazott, amilyen a szőlő minősége, olyan lesz a boré is, és nincs az az ember által alkotott berendezés, vagy vegyszer, ami jobb minőséget tudna elérni. Az a cél, hogy szeptember végén tökéletes szőlőt szüreteljünk – húzta alá a szakember.

sandor-zsolt.jpg

Forrás: demijohn.hu

Alapvetően kétféle szőlőfajtával dolgozik: a cserszegi fűszeressel és a zweigelttel. – Mind a két szőlőfajtából készítek olyan karakterű bort, amely bekerült már, vagy épp jelenleg is bent van Michelin csillagos éttermek kínálatában. – A rosémmal három Michelin csillagos étteremben is ott vagyok, de ugyanúgy az Anna Lucával, ami cserszegi fűszeres, egy egyedülálló karakterű és ízvilágú bor, mely eléggé megosztó is – részletezte, majd hozzátette: ebből a fajtából egy könnyed egynyári bort szoktak készíteni, ő viszont megadta neki a lehetőséget, hogy ebből egy komolyabb tartalmú bor születhessen.

szuret_szolo_ill.jpg

Hogyan születnek meg ezek a borok?

A bor elindítója a gondolkodásmód: a bor először fejben születik meg, utána rendeljük hozzá a szőlőt és a borkészítési eljárást – avat be minket a részletekbe. Sándor Zsolt már 10-12 éve tudatosan kóstol: havi rendszerességgel összeülnek barátokkal, és kóstolnak. A borász úgy fogalmazott, annyi féle borral találkozott az elmúlt évtized alatt, hogy nagyjából kialakult a fejében az, hogy olyan bort szeretne létrehozni, amilyen még nincs. Mint mondta, sokkal könnyebb a piacon megkedveltetni egy olyan karaktert, ami eddig még nem volt. – Nagyon fontos, hogy én ezt a rosét nem másodrendű szőlőből készítem, hanem első osztályú szőlőből, amiből lehetne akár egy komoly vörösbor is akár. Hozzátette: úgy bánik vele, mint például egy fehérborral, így egy fehérbor, amit hordóban érlelnek, az rendelkezik olyan karakterrel, mint ez a rosé. – Számomra az egyik legfontosabb az egyediségre való törekvés, a kuriózumok megmutatása.

szolo.jpg

– Minden út Tokajba vezet – mondja nevetve, amikor a bor iránti elhivatottság kezdetéről kérdeztük. – A bor iránti elkötelezettség családi szinten mindig is megvolt, de semmi több, aztán jött Tokaj. Egyszerűen elkezdtem kóstolgatni a borokat, és rájöttem, hogy ez az én világom, az agrár vonal, a szőlészet. – Tulajdonképpen nem is érzem magam borásznak, mert a borok csak megszületnek, a szőlő az, amit nagyon gondosan kell kezelni, és aztán abból születik majd valami csodálatos alapanyag. Ezt követően, már csak arra kell figyelni, hogy el ne rontsa az ember.

sandor_zsolt_borasz_4.jpg

Forrás: borravalo.hu

Sándor Zsolt tervei között szerepel egy borkóstoló, egy mustra, mely a bükki borvidék hírét hivatott népszerűsíteni. A borász jelenleg teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy szeptemberben tökéletes szőlőt szüretelhessen, de annyit elárult, október-november környékén biztos, hogy megrendezik ezt a programot, mely természetesen Miskolcon kap majd otthont.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat