– Célunk a verseny megnyerése mellett az volt, hogy minél több embert nyerjünk meg az országban zaló kisüzemi sörforradalomnak – hangsúlyozta a Monyo Brewing brandmenedzsere. Prischetzky Botondtól megtudtuk, 10 sörrel érkeztek a versenyre, és kitűnően szerepeltek: 6 ezüst, 3 bronz és 1 gyémántdiplomát nyertek, amivel nagyon elégedettek.
Elmondta azt is, hogy nagy örömmel érkeztek a programra, amit gyönyörű környezetben rendeztek meg. A Boris the Blade (Penge Boris – a Blöff című film egyik ikonikus alakja után szabadon – a szerk.) névre keresztelt sörük nyerte el a gyémántdiplomát. Ennek a sörnek az a különlegessége – avatott be minket a részletekbe a szakember –, hogy minden évben csak egyszer, januárban főzik, és egy évig érlelik. Decemberben, a karácsonyi szezon előtt adják ki. Ez egy nagyon erős, fekete sör, a pörkölt malátának köszönhetően nagyon komplex kávés, csokis, karamellás ízvilága van.
Hét országból 86 főzde küldte el 260 sörét Diósgyőrbe, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által szervezett nemzetközi versenyre. A megmérettetés történetében először sörmustra is kapcsolódott a programhoz, ennek során pénteken és szombaton 40 kisüzemi sörfőzde 80 féle sörét mustrálhatta végig a nagyérdemű.
Gyenge Zsolt főszervezőtől, a Kisüzemi Sörfőzdék elnökétől szombat délután megtudtuk, hogy a csodás időnek köszönhetően rengetegen látogattak ki a rendezvényre, így az is megesett, hogy a legnépszerűbb sörökből kezdtek kifogyni, de szerencsére volt utánpótlás, így mindenki ízlése és kedve szerint válogatotthatott a kínálatból.
– Sem Magyarországon, sem Miskolcon nem volt még ilyen fesztivál, hogy ennyi sörfőzde, a sörfőző mestereivel itt legyen, és csapolják a jobbnál jobb söreiket. Nagy öröm, hogy itt lehetünk, köszönjük, Miskolc – fogalmazott a főszervező.
Miskolc egyre erősebb gasztronómiában, egyre több olyan rendezvénynek ad otthont a város, ami a finom ételeket, italokat helyezi a középpontba. Pfliegler Péter alpolgármester egyenesen úgy fogalmazott, hogy a borsodi megyeszékhelyen egy gasztronómiai forradalom zajlik; éttermek, sörözők, kiváló vendéglátipari egységek nyíltak, illetve fejlődtek az elmúlt néhány évben.
– Fontos, hogy ezt nemcsak mi mondjuk, hanem országszerte, sőt nemzetközi szinten is magasan jegyzett gasztronómiával rendelkezünk – hangoztatta az alpolgármester, hozzátéve: ez nagyon fontos feltétele annak, hogy a turizmust kiszolgáljuk itt, Miskolcon.
Kiemelte azt is Pfliegler Péter, hogy a Diósgyőri vár kitűnő hátteret, helyszínt ad egy ilyen rendezvénynek. – Ez egy olyan lehetőség, adottság, amit ki kell használnunk. A sörmustra arra ad lehetőséget, hogy a látogatók kulturált fogyasztással megkóstolják a finomabbnál finomabb kézműves söröket – tette hozzá az alpolgármester, aki érdeklődésünkre végül azt is elárulta, hogy a barna söröket kedveli a legjobban, és a mustrán kitűnő, magyar kézműves söröket tudott megkóstolni.
A szervezők elárulták, nagy a nyomás rajtuk az egyesületi tagok részéről, hogy évente rendezzék meg a mustrát – és talán van is rá esély, hogy jövőre újra találkozzunk. Mi csak annyit tudunk hozzáfűzni: így legyen!