2024. szeptember 08. Mária, Adrienn
Szemlélődés helyett tapintás – Különleges tárlat nyílt a Galériában
Répássy Olívia
|
2018. április 20. 16:51
|
frissítve: 2018. április 23. 13:35
Kézzelfogható Művészet Mindenkinek címmel nyílt vándorkiállítás a Herman Ottó Múzeum Miskolci Galériájában pénteken. A tárlat május 26-áig látogatható, illetve kitapogatható, amire érdemes előzetesen bejelentkezni, hogy tárlatvezető segítségével valóban egyedi élményt nyújtson.

Az integrált kiállításban képzőművészek, iparművészek és különböző fogyatékossággal élő alkotók közösen állítanak ki olyan tárgyakat, amelyek anyagszerűségük, struktúrájuk szempontjából is izgalmas tapintásos élményben részesítik a látogatókat.

A megnyitón Kákóczki András, a Miskolci Galéria igazgatója elmondta, a kiállítóterek alapkoncepciója, hogy mindent a szemnek, semmit a kéznek. – Most pont fordítva kell eljárnunk. Ezzel a különleges kiállítással szeretnénk felhívni a figyelmet azokra a társainkra, akik látás nélkül élnek közöttünk. Itt megtapasztalhatjuk, hogy hogyan is élhetnek, valamint esztétikai élményhez juthatunk, akármennyire is a látáshoz és a halláshoz kötődik eredetileg ez a szó.

tapinthato_muveszet_180420_ja_2.jpg

Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke köszönetet mondott azoknak, akik létrehozták ezt a kiállítást. – Ezzel a társadalmi integrációnkat támogatják. Végre mi is megtapasztalhatjuk, milyen érzés lehet művészeti alkotások között járni.

A rendezvény a Kézzelfogható Alapítvány vándorkiállításának utolsó állomása. A tapintható kiállítássorozat négy évadon keresztül vándorolt az ország különböző városaiba. Mindenütt maradandó élményt nyújtottak látássérült tárlatvezetőik, akik a fedett szemű látogatókat a vizualitást kizáró megismerésben segítették.

Móga Sebők Erzsébet, a Kézzelfogható Alapítvány elnöke azt nyilatkozta, hogy az összefogás a legfontosabb ennek a rendezvénynek a megvalósulásában.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat