2024. április 30. Katalin, Kitti
A DVTK új otthona - járd be velünk a stadiont!
minap.hu
|
2018. május 05. 13:22
|
frissítve: 2018. május 08. 13:20
A korábban tervezett 4,5 milliárd forint helyett, az újabb állami támogatásoknak köszönhetően, végül összesen 13 milliárd forintból épülhetett meg az új diósgyőri stadion.

A Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. 2016. október 28-án írta alá az új DVTK stadion kivitelezési szerződését. A nyílt európai közbeszerzési eljárás nyertese a Market Építő Zrt. lett, így generálkivitelezőként ők építhették fel a DVTK új otthonát.

10_epites10.jpg

A régi sporttelepet a Ferencváros ellen (2-3) búcsúztatta Miskolc sportszerető közönsége 2016. október 29-én, a bontási munkálatok november 2-án kezdődtek meg. A Csáki és a nyugdíjas szektor, a tribün, a Napos oldal, a bástyalelátók betonlépcsői véglegesen átadták helyüket valami újnak, amit remélhetőleg szintén „második otthonának” tekint majd minden szurkoló.

dvtk_stadion_180426ml_8.jpg

Az új aréna messziről egy „Ezüst Kehely” formáját idézi. A hosszan kinyúló tető és a lépcsős lelátó kívülről könnyűfém burkolat kapott, így téve egyedivé a stadion megjelenését. A lelátó külső világító sávjainak köszönhetően esténként fénnyel rajzolódik ki a stadion struktúrája. A látványt fokozza, hogy a lelátó tetején körbefutó mellvédről nagy teljesítményű lámpákkal lehet a könnyűfém burkolatot megvilágítani, így a tető esténként hatalmas fényvetőként világítja be a környéket.

dvtk_stadion_180426ml_141.jpg

A főépület földszintjén a csapatok öltözői, a bírói, orvosi és más kiegészítő helyiségek kaptak helyet. Az első emeleten mobil falakkal osztható rendezvénytér épült, egy pályára nyíló, nagy terasszal.

dvtk_stadion_probamecs_180426_ja_34.jpg

A második emeleten alakították ki az úgynevezett sky-boxokat, a hozzájuk tartozó társalgóval. Erre a szintre kerültek még az irodák, a stadionfelügyelet helyiségei és a média stúdiók. A főépület legfelső szintjén, ami lényegét tekintve egy járható tető, helyezhetők el a média közvetítő állások.

dvtk_stadion_probamecs_180426_ja_58.jpg

A lelátó vasbeton szerkezetből készült, a nézőteret összesen 18 helyen tudják a nézők megközelíteni. A lelátók alatt szurkolói büfék és mosdók kapnak helyet. A város felőli északi, rövid oldal földszintes épületében vannak a pénztárak, a söröző és az ajándékbolt.

dvtk_stadion_probamecs_180426_ja_20.jpg

A labdarúgó pálya alulról fűthető, vízelvezetését alácsövezéssel oldották meg, a füvet egyebek között automata locsoló-berendezéssel tartják karban. A pályát műfüves sáv veszi körül, ahol nézőtéri menekülő lépcsők, akadálymentes nézőtéri pódiumok épültek.

dvtk_stadion_180426ml_102.jpg

Itt vannak a cserepadok, itt közlekedhetnek a karbantartó és a rendezvényeket kiszolgáló járművek.

dvtk_stadion_probamecs_180426_ja_21.jpg

A stadion küzdőtere és a főépület helyiségei is többféle célra használhatók, így sport- és kulturális rendezvényt, családi vagy más eseményt is lehet bennük rendezni. A stadion multifunkcionalitása az alapja annak, hogy az aréna hosszú távon is fenntartható legyen. A stadion nézőterének legfelső sora 13 méter magasan van, a tető legmagasabb pontja 21 méter, a stadioné pedig 27 méter. A 18 belépőkapun keresztül a szurkolók gyorsan és biztonságosan juthatnak be a lelátókra. A rajongók kényelmét összesen 15 női-férfi mosdó, a lelátók alatt pedig 16 büfé – benne összesen 150 méternyi kiszolgálópulttal – biztosítja.

Az építkezés során 23.400 m2, tehát csaknem három futballpályányi alumínium burkolatot használtak fel. Beépítettek 1580 tonna acélt, ez több mint a teljes miskolci villamos flotta összsúlya.

dvtk_stadion_probamecs_180426_ja_1.jpg

A lehullott csapadékvizet a stadion tetőszerkezete összegyűjti, az esővízzel öntözik a játékteret és a parkolóterület füves részeit. A létesítmény áramellátását napelem rendszer segíti.

dvtk_stadion_180426ml_29.jpg

A miskolci városvezetés, a beruházásért felelős Stadionrekonstrukciós Kft. és a Diósgyőri VTK vezetése a tervezés minden fontos részletéről rendszeresen tájékoztatta a szurkolói közösségek képviselőit, javaslataikat lehetőség szerint figyelembe vették. Így a többi között a kerékpártárolók, a büfék és a mosdók helyének megtervezésében is segítettek a szurkolók.  A stadion a kormány 12/2015. (II.9.) rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként épült fel, a beruházás költsége 13 milliárd forint.

Az új stadion számokban:

Befogadó képesség: 14655 fő

Sky bokszok száma: 18

VIP férőhely: 478

Szurkolói feljárat: 18

Büfék száma: 9

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat