2024. október 19. Nándor
„Megvédjük a kultúrát, nem adjuk át az országot”
Magyar Idők/ MTI
|
2018. május 05. 22:52
|
frissítve: 2018. május 07. 20:33
Erkölcsi kötelességnek nevezte végigvinni a migrációellenes alkotmánymódosítást Orbán Viktor. A miniszterelnök szokásos rádióinterjújában egyértelművé tette, hogy az illegális bevándorlást támogató nem magyar állampolgároknak ki fogják tenni a szűrét az országból, erről szól a Stop, Soros! törvénycsomag.

A kormányfő szerint a kabinet céljai nem változtak, így megvédik a magyar kultúrát, a keresztény kultúrát, nem adják át az országot idegeneknek, a teljes foglalkoztatottság céljából nem engednek, amihez jól működő gazdaság, alacsonyabb adók és magasabb bérek kellenek.

orbanradio.jpg

– Mi nem liberális demokráciát építünk, hanem keresztény demokráciát, amelyben az emberi méltóság a legfontosabb, a hatalmi ágak szét vannak választva, a szabadság egy feltétlen érték, a családokat támogatják, a globális ideológiákat elvetik, hisznek a nemzet fontosságában, küzdenek a teljes foglalkoztatottságért, fontosnak tartják a nők egyenjogúságát, és nem akarnak olyan változásokat, amelyek az antiszemitizmus erősödésével járnának az országban – jelentette ki Orbán Viktor az új kormányról.

A miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában közölte: a kabinet céljai nem változtak: megvédik a magyar kultúrát, a keresztény kultúrát, nem adják át az országot idegeneknek, a teljes foglalkoztatottság céljából nem engednek, amihez jól működő gazdaság, alacsonyabb adók, magasabb bérek kellenek. Emellett továbbra is támogatják a gyermeket nevelő családokat, a nyugdíjak értékét pedig megőrzik és azok összegét a lehetőségek mentén emelik is.

Egységes hírszerzési központ is működik majd a kormányirodán

Orbán Viktor arról tájékoztatott, hogy három miniszterelnök-helyettese lesz az új kormányban. Semjén Zsoltot, a KDNP elnökét – aki a nemzetpolitikáért, az egyházakért és a magyarországi kisebbségekért felel majd – általános helyettessé nevezik ki, Pintér Sándor belügyminiszter nemzetbiztonságért felelős, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig egyúttal gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettesként dolgozik majd.

A kormányfő nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot a biztonság fontosságával indokolta, valamint azzal, hogy a következő időszakban a bevándorlás ügye lesz Európa legfontosabb kérdése. Varga Mihályról pedig úgy fogalmazott: a miniszter a gazdaság világában kiszámíthatóságot, nyugalmat, pénzügyi stabilitást testesít meg.

A közvetlenül hozzárendelt, új közigazgatási egységként létrejövő Miniszterelnöki Kormányirodáról elmondta: feladata lesz a minisztériumok közigazgatási államtitkárainak koordinálása, ehhez a szervezethez rendelték a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, és egy egységes hírszerzési központ is működik majd a kormányirodán.

– Utóbbi lehetővé teszi, hogy Magyarország az erőteljes nemzetközi versenyben jobb információ- és hírszerzési tevékenységet mutasson fel – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor úgy látja, a következő időszakban nem várható olyan rendkívüli fejlemény, amely eltérítené az energiái egy részét a kormány munkájának közvetlen irányításától, így lesz lehetősége arra – fogalmazott –, hogy fontos, konkrét feladatokat szabjon és végre is hajtassa azokat. A miniszterelnök kitért arra is, sajnálja, hogy a Fidesz–KDNP nem 134 mandátumot szerzett.

– Úgy látom, hogy a Kúria elvett tőlünk egy mandátumot, az Alkotmánybíróság ugyanis kimondta, hogy a legfelsőbb bírói fórum rossz döntést hozott, amellyel elvett a kormánypártoktól több mint négyezer voksot – fejtette ki a kormányfő.

Orbán Viktor közölte: ezt tudomásul kell venni, a törvény ugyanis nem ad lehetőséget a rossz döntés kijavítására, mert pénteken meg kellett állapítani a választás végeredményét.

Erkölcsi kötelesség az alkotmánymódosítás

A kormányfő arról is beszélt, hogy erkölcsi kötelességük végigvinni azt a migrációellenes alkotmánymódosítást, amelyet az ellenzéki elutasítás miatt 2016-ban nem sikerült elfogadni. Ehhez kapcsolódik a Stop, Soros! törvénycsomag is, amelyről úgy fogalmazott: szeretné, ha „Soros György árnyékhadserege feljönne a fényre”, és nem titkolná el, kitől és mennyi pénzt kap.

A migráció nem emberi jogi, hanem nemzetbiztonsági kérdés, ezért úgy kell eljárni, hogy aki migrációs kérdéssel akar foglalkozni, annak a nemzetbiztonságtól meg kell kapnia a hozzájárulást a tevékenységéhez. Az illegális bevándorlást támogató nem magyar állampolgároknak pedig ki fogják tenni a szűrét az országból, erről szól a Stop, Soros! – nyomatékosította a miniszterelnök.

A magyarok nélkül nincs uniós költségvetés

Szólt arról is: nem támogat olyan európai uniós költségvetést, amelyben elveszik a pénzt a gazdáktól, a kutatás-fejlesztéstől, valamint a regionális fejlesztésektől, és odaadják azoknak az országoknak, amelyek beengedték a migránsokat. Szerinte a migránsoknak egyetlen centet sem kellene adni, azt mindenki oldja meg a saját büdzséjéből.

Hozzátette továbbá, hogy – a franciákkal szövetségben – a mezőgazdaságra fordított összegek csökkenését sem támogatja. A következő EU-s költségvetésre vonatkozó tervekről szólva azt mondta: a legfontosabb tanács az, hogy csigavér, hosszú lesz ugyanis a vita, a hét évre szóló közös költségvetést egyhangúlag kell megalkotni.

– És amíg a magyarok azt nem mondják, hogy mehet, addig nincs költségvetés – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor, aki ezzel arra utalt, hogy Jean-Claude Jun­cker, az Európai Bizottság elnöke szerdán bejelentette: a jogállamiság lenne a feltétele az uniós pénzek folyósításának.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat