2024. október 10. Gedeon
A nemzetközi klímavédelmi együttműködésről tárgyalt Áder János a polgármesterekkel
minap.hu
|
2018. május 14. 16:19
|
frissítve: 2018. május 16. 20:52
Áder János köztársasági elnök a nemzetközi klímavédelmi együttműködésben való részvételről tárgyalt hétfőn Tarlós István budapesti főpolgármesterrel és a megyei jogú városok képviselőivel a Sándor-palotában.

Áder János nemrégiben ezt írta António Guterresnek, az ENSZ főtitkárának „…a Párizsi Megállapodásban foglalt célok eléréséhez nélkülözhetetlen a városok, tartományok, valamint más szubnacionális szereplők bevonása, különös tekintettel arra, hogy a végrehajtásban kulcsszerep hárul majd rájuk.”

Áder János a hétfői találkozón kijelentette: a klímavédelemben a városokra, különösen a nagyvárosokra hárul a kulcsszerep, az üvegházhatású gázok kibocsátásának 70 százalékáért ugyanis ezek felelnek.  Az Under2 nemzetközi klímavédelmi együttműködésről szóló tárgyalás után a köztársasági elnök elmondta: Budapest 2015-ös belépése után most az MJVSZ tagjai is egyhangúlag úgy döntöttek, hogy csatlakozni kívánnak a mozgalomhoz. A 2015-ös párizsi klímaegyezménnyel "lélektani áttörés" történt, de még mindig rengeteg a tennivaló, a kitűzött cél eléréséhez a nemzeti vállalások nem elegendőek.

Az Under2 kezdeményezés legfontosabb célja, hogy a csatlakozók vállalják: 2050-ig 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását - mutatott rá Áder János. A nemzetközi mozgalom tagjai ma már világszerte több mint egymilliárd embert képviselnek. Áder János hangsúlyozta: a közös cél, hogy élhető környezetet, fenntartható gazdaságot, urbanizált térséget hagyjunk a következő generációkra. Tarlós István főpolgármester elmondta, a köztársasági elnök 2015-ben kereste meg a nemzetközi szervezethez való csatlakozás miatt, és a Fővárosi Közgyűlés még abban az évben döntött Budapest csatlakozásáról. A főváros azóta kidolgozta klímastratégiáját, és azt rendelkezésére bocsátja a 23 megyei jogú város polgármesterének - közölte.

- Korunk nagy kihívása valóban a klímavédelem, ezért a hosszú távú éghajlati egyensúly érdekében azonnali cselekvésre van szükség. Éppen ezért feltett szándékom, hogy Áder János elnök úr támogatásával elősegítsem a megyei jogú városok bekapcsolódását a nemzetközi klímavédelmi együttműködésbe. Remélem, hogy a megyei jogú városok jó példájával további szereplőket is sikerül megnyerni a klímavédelem ügyének és így hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a 2019-es klímacsúcs igazi áttörést hozzon a globális felmelegedés elleni küzdelemben – fogalmazott Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

aderjanos.jpg

Testületileg úgy döntöttünk, hogy mindannyian csatlakozunk a kezdeményezéshez – nyilatkozta Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a találkozót követően. – A megyei jogú városok már eddig is sokat tettek azért, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását, a széndioxid-terhelést. Miskolc különösen az élen jár ebben, elég, ha csak az elmúlt tíz évet nézzük. Csatlakoztunk a Covenant of Mayors-hoz, a Polgármesterek Szövetségéhez, és teljesítettük a szervezet felkérését a több mint húsz százalékos kibocsátás-csökkentésre. Sőt, huszonhét százalékos csökkenést értünk el azzal, hogy a miskolci távfűtésben a geotermikus energia felhasználásával, illetve a biomassza kazánok beüzemelésével. 

1g6a76601.jpg

A környezetvédő intézkedések közé tartozik a biogáz-üzem rendszerbeállítása, illetve gázüzemű buszok közlekedtetése is. Most a napelem-parkok telepítését kezdjük el, a közeljövőben pedig befejeződik egy nagy közintézmény felújítási program, amelyik a szigetelésekkel és energetikai megújításokkal. Úgyhogy én azt gondolom, hogy Miskolc eddig is kiemelkedő helyen szerepelt a megyei jogú városok között a megújuló energiák felhasználásában, az üvegházhatású gázok kibocsátásának a csökkentésében. Számításaink szerint jelentősen rövidebb idő alatt fogjuk teljesíteni azt az értéket, amelyet az Under2 mozgalom 2050-re tervez – hangoztatta Kriza Ákos.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat