2024. október 10. Gedeon
Sokat ígérő első alkalmak – Nagykoncertet ad az ifjúsági fúvószenekar
Kujan István
|
2018. május 17. 11:39
|
frissítve: 2018. május 18. 12:00
„Első Nagy Koncertjére” készül a Miskolci Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar szombaton, délután 5 órától a Zenepalotában. De, mint azt Nagy Zoltán zenekari vezetőtől megtudtuk, idén nem ez az egyetlen „első” különleges esemény az életükben.

minap.hu: A miskolciak több kulturális programon találkozhattak már zenekarukkal, de nemrégiben Kassán is felléphettek, a várost ünneplő napon. A fellépéseik mellett versenyeken is arattak már sikereket.

Nagy Zoltán (N. Z.): A Miskolci Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar 2015-ben alakult. Eleinte 20 fővel kezdtük el a munkát, aztán egyre több gyerek érezte, hogy itt a helye. Mára 40-45 fő dolgozik együtt hétről hétre. Nagy álmom valósult meg a zenekar létrejöttével, hiszen én is 10 éves korom óta tagja vagyok a Nyírbátori Koncert Fúvószenekarnak, és nagyon nagy élményt nyújt ezt a zenekart irányítani. A tavalyi tanévben ellátogattunk Demecserbe, ahol fúvószenekari minősítő versenyen vettünk részt. A zenekar még nem működött másfél éve, ennek ellenére a háromtagú szakmai zsűri úgy ítélte meg a játékunkat, hogy „B” kategóriában Arany minősítést szerzett a csapat, és e mellett 4 különdíjat is elhoztunk. Nagy öröm volt ez mindannyiunk számára! A zenekar Miskolcon abból a szempontból egyedülálló, hogy csak gyerekekből, zeneiskolai növendékekből álló fúvószenekar nincs még egy ebben a városban.

erkel_ifjusagi_fuvos_zenekar_nagyzoltan_2.jpg

Nagy Zoltán díjjal és oklevéllel. Forrás: a Miskolci Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar hivatalos Facebook oldala

minap.hu: A most szombati az első nagykoncertjük lesz – hogyan jött az ötlet, és mit jelent ez a zenekar életében?

N. Z.: Ebben a tanévben motivációs jelleggel találtam ki az „Első Nagy Koncert” gondolatát. Aztán – egyeztetve a vezetőséggel – a megvalósítást sem találtuk kizártnak. Az elmúlt 3 tanév anyagát mutathatjuk be egy 1 órás önálló koncert keretén belül a nagyközönségnek. Óriási élményt rejt magában egy ilyen hangverseny mindenki számára.

minap.hu: Milyen repertoárral várják a komolyzene szerelmeseit a Zenepalotában megrendezendő, térítésmentesen látogatható koncertjükön?

N. Z.: A repertoárunk elég széles lett az elmúlt időszakban. Összesen 16 művet sikerült a gyerekeknek elsajátítaniuk, ezek mind hallhatók lesznek majd a koncerten. Három blokkból fog állni a hangverseny, a három tanév anyaga kronológiai sorrendben hangzik majd el. Mind a három részt egy magyar indulóval kezdünk és egy szambával zárunk – a köztük lévő műsorszámok legyenek meglepetések! Lesz néhány olyan része a koncertnek, amikor például nem én fogok vezényelni. Idén a gyerekek maguk közül választják majd ki azt az egyet, akit érdemesnek tartanak „Az év zenekari zenésze díjra”.

erkel_ifjusagi_fuvos_zenekar_nagyzoltan_1.jpg

minap.hu: Milyen koncertekre számíthatunk még az önök részéről? Miskolc kulturális-komolyzenei életében milyen szerepet kívánnak betölteni?

N. Z.: Hála Istennek remek lehetőségeink lesznek közvetlenül a „Nagy koncert” után is. Az Erkel zeneiskolában június 2-án délelőtt 10 és délután 3 óra között tartjuk az „Első gyereknap” programsorozatot, amelyben a zenekarnak is fontos szerep jut. Aztán június 7-én játszik először a zenekarunk az Operafesztivál szervezésében. A Szent István téren kaptunk egy 1 órás lehetőséget, este 6 és 7 óra között. Miskolcon is és minél tágabb körben szeretnénk megismertetni a fúvószenét és azt, hogy ez milyen örömöt tud szerezni. Úgy látszik, hogy ez az év sok mindenben ígéri az elsőt, aztán reméljük, mindennek lesz folytatása.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat