2024. július 27. Olga, Liliána
Mesteremberek, táncház, középkori történetek – Pünkösdi hétvége a Diósgyőri várban (Képgalériákkal!)
Méder Noémi
|
2018. május 21. 15:10
|
frissítve: 2018. május 23. 20:03
Miskolc lakói biztosan nem unatkoztak az elmúlt napokban. Városunk rengeteg programot kínált, gyűltek is a polgárok szép számmal. Pünkösdkor sem volt ez másképp, a középkori mesteremberek és játékok a Diósgyőri várba csábították a városlakókat.

Volt itt Avasi Borangolás, Termelői nap kultúrával, szórakozással telítve, a mókának azonban korántsem volt vége, hiszen vasárnap a Diósgyőri vár népe kínált nekünk ellenállhatatlan programokat. Egész napos játszóház, gesztenye csúzlizó, bögredobáló várta az aprónépet, a nagyobbak – de akár a kis történészek is – pedig Lovász Emese régész „Pünkösdi királyság” című előadását hallgathatták meg.

A kézműves mesterembereket munka közben leshették meg a kíváncsiskodók, sőt, ők maguk is kipróbálhatták milyen nemezelni, és saját pünkösdi királyi koronát vagy tavaszi fejdíszt is készíthettek.

punkosd_a_diosgyori_varban_20180520_bl_005_web.jpg

És ha táncolni támadt kedvük? Azt is megtehették, hiszen az Agyagbanda egész nap húzta! No, nem a lóbőrt, hanem a talpalávalót, így szinte úgy érezhettük, hogy egy szabadtéri táncházba csöppentünk.

punkosd_a_diosgyori_varban_20180520_bl_014_web.jpg

Este, aki még bírta, a Lovagi Tornák Tere felé vehette az irányt, ahol a Nemzeti Lovas Színház Gladiátor című előadását izgulhatták végig a látogatók. Éljék át újra a Római Birodalom magával ragadó történetét fotósunk lélegzetelállító képgalériájának segítségével:

A kalandozásnak azonban nem volt vége. Hétfőn folytatódott a mulatság a Diósgyőri vár falai között, és azokon kívül. Megérkezésünkkor finomabbnál finomabb illatok fogadtak bennünket: sültek, kalácsok, palacsinta… a látogatók begyűjthették az elemózsiát a vár felfedezése előtt.

A vasárnapi programokat folytatva, hétfőn sem maradt el a játszóház, a korhű tárlatvezetésekbe – melyek minden alkalommal különlegesek – bekapcsolódhattak a látogatók, a kézművességet ezen a napon is kipróbálhatták az érdeklődők.

punkosd_a_diosgyori_varban_20180520_bl_031_web.jpg

A monda szerint a fekete bodza fájában laknak a tündérek és a varázspálcák is leggyakrabban a bodza fájából készültek. Nagy Károly egyik rendelete alapján kezdték el a fűszernövények termesztését a középkorban. Ezeket, és rengeteg más érdekességet tudhattunk meg a „gyógynövények ifjú mesterétől”, akitől természetesen rendkívül hasznos tanácsokat is kaptunk panaszainkat illetően, hiszen szakértelmének messze e földön nincs párja.

paszk_norbert_gyogynoveny_1.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat