2024. október 10. Gedeon
Ismét Miskolcon találkoztak a Lionsok
Kujan István
|
2018. május 26. 13:32
|
frissítve: 2018. május 27. 22:13
Száz éve segítenek az oroszlán erejével – éves konvencióját (közgyűlését) újra Miskolcon tartotta a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége. A tisztújítással egybekötött ünnepi alkalmat szombaton rendezték meg a Tudomány és Technika Házában.

lions_club_miskolc_180526_ki_1.jpg

Fotó: Kujan István

Volt és jelenlegi igazgatók, kormányzók, alkotmányozók, valamint küldöttek és társszervezetek képviselői vettek részt a szombati konvención. A megjelenteket először Koleszár Péter kormányzó köszöntötte. Megtudhattuk tőle, hogy Miskolc harmadik alkalommal ad otthont a Lions-közösség legfontosabb eseményének, a konvenciónak. Ennek a „közgyűlésnek” kettős célja van: egyrészt megválasztják a következő évi tisztségviselőket, másrészt egyfajta ünnep is, az elmúlt 1 év lezárása. Ilyenkor visszaemlékeznek azokra a pillanatokra, amelyeket az elmúlt évben a jószolgálat, a rászorulók érdekében tettek.

lions_club_miskolc_180526_ki_3.jpg

A Lions Club éppen 100 évvel ezelőtt alakult az Egyesült Államokban, amikor az első világháborúból hazatértek a katonák, akik között sokan elveszítették a látásukat a harci gázok miatt. A civilek az ő segítésükre hozták létre a szervezetet. A klubok ma már nem pusztán a látássérültekkel foglalkoznak, hanem a diabétesz és a környezetrombolás elleni küzdelmet, valamint a gyermek- és ifjúságvédelmet is zászlajukra tűzték.

Az egész világon jelen lévő, mintegy 46 ezer csoportot magába foglaló Lions Clubs tagjai főként az általuk segített közösség igényeit veszik figyelembe és azokért az emberekért dolgoznak saját szabadidejük és gyakran pénztárcájuk terhére, ha a helyzet megkívánja.

Koleszár Pétertől megtudhattuk azt is, hogy Miskolcon két Lions klub, és három Rotary klub működik. S hogy miért a Tudomány és Technika Házában tartják meg a konvenciót?: az Első Miskolci Lions Club innen indulva kezdte meg működését, közel 40 évvel ezelőtt.

lions_club_miskolc_180526_ki_23.jpg

Kiss János alpolgármester köszöntőjében Miskolc múltjával, jelenével és jövőképével ismertette meg a konvenció résztvevőit. Elmondta, a régóta várt fordulat az utóbbi pár évben bekövetkezett; ennek egyik legékesebb példája, hogy 1990 óta, az eltelt bő 27 évben tavaly történt meg először, hogy nem volt elvándorlási vesztesége a városnak. Megjegyezte: ma már rengetegen osztják Móricz Zsigmond szavait: ennek a városnak igenis van jövője!

lions_club_miskolc_180526_ki_4.jpg

– Ez a legnagyobb fordulat, amit egy város magáról meg tud mutatni. Van ennek persze alapja és háttere, hiszen Miskolcon jelentős a gazdasági bővülés, átlagosan 7 százalékos a növekedési ütem, ami jóval meghaladja az országos 4 százalékot. A turisztikában is előre léptünk, az elmúlt 7 év alatt megduplázódott a vendégéjszakák száma, Magyarország turisztikai térképén ismét ott vagyunk a TOP 10-ben – részletezte az alpolgármester, aki a kulturális programokról, sikerekről is hosszasan szólt.

lions_club_miskolc_180526_ki_7.jpg

– Ezek fontos dolgok, de egy város, egy közösség igazán akkor teljesedik ki, ha teret ad azoknak, akik segíteni szeretnének. Fontos, hogy az életnek legyenek olyan támasztékai, amiket a Lions tud nyújtani. Van küldetésük, érzik a késztetést, azokon segítenek, akik arra rászorulnak. Szegényebbek lennénk az ilyen jószolgálati szervezetek nélkül, és a jószolgálati munka nélkül – zárta köszöntőjét Kiss János alpolgármester.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat