2024. augusztus 16. Ábrahám
Kiválósági program: előkelő klubban a miskolci egyetem
minap.hu
|
2018. május 31. 13:37
|
frissítve: 2018. június 02. 12:24
A magyar kormány 2017-ben elindította a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programot, amelybe - tíz másik magyar egyetemmel együtt – a miskolci universitas is bekerült, és összesen 900 millió forint támogatást nyert el.

egyetem_sajtotaj_80531ml_1.jpg

Fotó: Mocsári László

A magyar kormány 2017-ben az Új Nemzeti Kiválósági Programban, a fiatal kutatók életpálya-támogatása mellett indította el a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programot is. Ennek célja egyebek mellett az egyetemek kutatási feltételrendszerének javítása, a tudományos produktivitás növelése és nem utolsósorban a találmányok piacra vitele.

Az EMMI által koordinált program pályázati felhívással indult. Ennek keretében a minisztérium a hazai egyetemeken folyó kutatási, fejlesztési, inovációs tevékenységekben szeretné támogatni, ösztönözni az egyetemi kutatócsoportokat. A következő három évben – a tervek szerint – évente 15 milliárd forintot osztanak szét  a legnívósabb kutatási programokat felmutató egyetemek, s az ott működő csoportok között.

A Miskolci Egyetem projektjének két kiemelt tématerülete van. Az egyik a "Természeti Erőforrások Optimalizálása korszerű technológiákra alapozva: energetikával, vízzel, anyagfejlesztéssel és smart technológiákkalkapcsolatos kutatások", a másik pedih a "Creative Region", azaz "társadalmi és kulturális innovációk a regionális gazdaságfejlesztés és felzárkóztatás szolgálatában".

Torma András rektor a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a Miskolci Egyetemet hetven magyar felsőoktatási intézmény közül választották ki a feladatra. – Ez számokkal mérhető, objektív bizonyítéka annak, hogy kiváló az egyetemünk. Most, az előttünk álló évben azt is bebizonyíthatjuk, hogy ezen az egyetemen van szinergia, tehát a műszaki és a társadalmi terület kölcsönösen kiegészíti egymást - hangsúlyozta.

Szakály Dezső, a Miskolci Egyetem Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programjának vezetője  arról szólt, hogy igen kemény követelményeknek kell eleget tenni. Nagyon fontos a fiatal kutatók bevonásának a lehetősége, valamint a nemzetközi kapcsolatok erősítése. Ezeken túl szükség van a karok közötti együttműködésre, ami hosszú távon is előnyt jelent majd.

Szűcs Péter dékán, a természettudományi kutatások vezetője úgy nyilatkozott, ez egy fantasztikus lehetőség. – Így újabb, nagyobb léptékű kutatásokat végezhetünk amellett, hogy egyébként is nagyon sok kiváló kutatást tudhatunk magunk mögött. Csaknem kétszáz szakember dolgozik együtt a Műszaki Földtudományi Karról, a Műszaki Anyagtudományi Karról és a Gépészmérnöki és Informatikai Karról. A kutatási témánk nagyon izgalmas és számos területet érint – hangoztatta a dékán.

 

egyetem_sajtotaj_80531ml_5.jpg

 

Illésné Kovács Mária, a másik tématerület, a társadalomtudományi kutatások vezetője elmondta, hogy abban a Bölcsészettudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint az Egészségügyi Kar hetven-nyolcvan kutatója dolgozik majd, a nyári szünetben is. Egy abaúji kistérséget alapul véve szeretnénk megalkotni egy modellt, amely az ország más területein is alkalmazható lesz. Emellett létrehoznakk egy kulturális értéktárat is, amit digitális térképen jelenítenek meg.

Ha az idei kutatások sikeresek lesznek, a következő három évben a tervek szerint évente 15 milliárd támogatási forrást osztanak szét a legnívósabb kutatási programokat felmutató egyetemek, illetve az ott működő csoportok között. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat