2024. október 10. Gedeon
Engedd, hogy elvarázsoljon Nagy Lajos egykori vára! Egy fesztivál az egész családnak (Képgalériákkal, véleményekkel!)
Muntyán Bernadett
|
2018. június 02. 07:31
|
frissítve: 2018. június 05. 14:55
Népzene, kézműves portékák, szaladgáló gyerekek a Vásártéren – elkezdődött a XXII. Borsodi Fonó. A folkfesztivál idén sem csak a népzene rajongóit csalogatta ki a négy fal közül: péntek este a Csík zenekar elmaradhatatlan koncertjével nyílt meg a nagyszínpad, majd az Ocho Macho robbantotta fel a Lovagi Tornák Terét.

Nagy Lajos király udvara sem mulathatott jobban, mint a Borsodi Fonó fesztiválozói. Június első hétvégéjén elkezdődött a folkfesztivál, mely több mint két évtizede mozgatja meg a Diósgyőri vár népét, s eleveníti meg a szemünk előtt a mesékből ismert, nyüzsgő várudvart.

fono_olvasozas20180601_bl_002_web.jpg

A Diósgyőri vár tere egyszerre vált játszótérré, gasztronómiai különlegességek vásárává, óriástársasjátékká, fesztiválhelyszínné. Pénteken délután 4 órakor Fodor Sodor Balázs muzsikája mellett foglalta el a folkfesztivál közönsége a Vásárteret. Kisvártatva a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes gyermekei csillogtatták meg előttünk a néptánc egyedi világát. Gazda Katalin lányai, a néptáncegyüttes ifjú tehetségei is évről-évre állandó fellépői a fonónak.

– Nálunk az egész család nagyon szereti a népzenét, aktív résztvevői a néptáncnak, a gyerekeim életének is kicsi koruktól kezdve része ez a fajta zene – fogalmazott Katalin. – Nagyon fontosnak tartom a hagyományőrzést, örülök, hogy ezek a táncosok és zenészek megmutatják nekünk ezt a hangulatot, ezt az érzést – tette hozzá.

fono_20180601_bl_039_web.jpg

Nincs Borsodi Fonó Csík zenekar nélkül! Az együttes neve már egybeolvadt a vár fesztiváljának nevével. A zenekar közel 30 éve meghatározó alakja a magyar népzenei életnek. Rengeteg koncert, táncház és jó néhány sikeres zenei album tette népszerűvé nemcsak a zenekart, de a magyar népzenét is - hazánkban és külföldön egyaránt. 

fono_20180601_bl_040_web.jpg

Ahogy Csík János mondta: „Ez nemcsak egy koncert, közös ünneplés együtt a közönséggel, felidézve az együtt töltött jó pillanatokat, boldog perceket, az élet nehézségeinek sikeres leküzdését, amiben a muzsika segített leginkább!” A zenekar idén is hozta a tőle megszokott különleges hangulatot, s a tőle megszokott hagyományhű muzsikát este fél 8-tól a nagyszínpadon. Vendégük volt a legendás LGT zenekar tagja, a James és Indián néven is ismert gitáros, énekes, dalszerző: Karácsony János.

fono_olvasozas20180601_bl_001_web.jpg

Találkoztunk olyan fonózókkal is, akik kifejezetten a zenekar miatt látogattak ki Diósgyőrbe. László Imréné bevallotta, korábban még nem vett részt a fesztiválon, most a Csík zenekar csalogatta ki őt és barátnőit a langyos nyári estébe. – Nagyon tetszik ezt a régi korokat idéző hangulat, igazán illik ebbe a környezetbe – emelte ki. Mint mondta, a Lovagi Tornák Terén is most jár először, és kíváncsian várja milyen lesz a Csík koncert ebben az arénában.

Nemcsak a koncertek miatt érdemes azonban ezen a hétvégén a Diósgyőr felé venni az irányt! Folyamatos programokkal várják a közönséget: a Felső várudvarban kézműves bemutatók lesznek, a fazekas, kovács, teknővájó, fafaragó, és gyöngyfűző mesterség is megmutatja magát. Szombaton „Fonó liget” és fényfestés is lesz a vár falán. A Vásártér is tartogat még programokat: lesznek szekrényjátékok, egy falusi „utcácska”, ahol a Számadó zenekar húzza a talpalávalót, s egész nap látogathatják a szalmabála-labirintusból a gyerekek.

fono_olvasozas20180601_bl_003_web_1.jpg

– Mi teljesen véletlenül keveredtünk a Vásártérre: valójában csak görkorizni indultunk a családdal. Akkor láttuk meg, micsoda élet van a vár mellett – mondta Léka László nevetve. – Végigjártuk az egész teret, a gyerekeknek is nagyon tetszett. A legjobban a dobálós játékokat szerették, nekem pedig felnőtt fejjel ez a cégérkeresgélős játék tetszett leginkább – részletezte.

fono_20180601_bl_030_web.jpg

A Vásártéren, a nagyszínpad előtt 9 órától A Dal 2016 felfedezettje, Petruska lépett a színpadra, majd az ország egyik legnépszerűbb klub- és fesztiválzenekara, a reggae, a ska, a punk és a latin műfajokat ötvöző Ocho Macho robbantotta fel a miskolci éjszakát a Lovagi Tornák Terén. Jó nekem, El Mundo Fantastico, Pancho, Képzeld el Másképp, Maskaray – ismerős dalcímek, amelyek egy Kőszeg-Szombathely vonalon érlelődött garázszenekartól indultak, és már bejárták az ország minden részét.

fono_20180601_bl_047_web.jpg

Szombat:

  • 18:00 Kardos Horváth János szerzői estje – Vásártér
  • 19:30 Zion refresh – Vásártér
  • 21:00 Rúzsa Magdi – Lovagi Tornák Tere
  • 23:00 LuiBig – Vásártér 
Nem

Olvasnivaló

Ajánlat