2024. október 15. Teréz
Különleges előadás az Operafesztiválon: a közönség bevonásával
Répássy Olívia
|
2018. június 02. 12:10
|
frissítve: 2018. június 05. 17:26
Selmeczi György Ős-operák című ingyenes előadása a szokásostól eltérő módon, körmenettel kezdődik. A szereplők a közönséget június 16-án, szombaton este 7 órára várják a Művészetek Háza előtti térre, ahonnan majd együtt mennek be az előadás helyszínére, a Miskolci Galéria udvarába.

szentek_elete.jpg

Forrás: restlesspilgrim.net

A Kárpát-medence archaikus keresztény közösségeinek egyházi és világi műformái tálcán kínálják az összefüggéseket későbbi korok zenés színházi műfajaival, köztük az operával. A szentek életrajzának bámulatosan gazdag és dramatikus cselekménye, helyenként igen életszerű, sőt humoros vonásai meghökkentően korszerű (kortalan) zenei-színházi formanyelvet sugallnak. Jól dokumentálják azt a kölcsönös kapcsolatot, amely a középkor vallásos és „piactéri”, teátrális műformái között létrejöttek, és amely azután az opera kialakulásához vezetett.

A szerző kísérletet tesz arra, hogy a kortárs zene és színház eszközeivel idézze meg a szentek olykor gyermeki, olykor mélyen filozofikus vagy drámai világát.

Az előadás közreműködői között lesz az Auris Kamaraegyüttes, Alba Regia vonósnégyes, In Medias Res rézfúvós kvintett, Halmschlager György (ütőhangszerek) és György Attila (nagybőgő). Rendezte, vezényel és harmonikán közreműködik: Selmeczi György maga állította össze és szerkesztette a darab szövegét is.

selmeczi_gyorgy.jpg

Forrás: operafesztival.hu

A zeneszerző szinte a kezdetektől résztvevője a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválnak. 2001-ben elméleti előadást tartott Verdi Requiemjéből, 2002-ben műsorvezető és zongorakísérő volt Puccini-részleteknél, Mozart Don Giovanniját 2003-ban ő vezényelte, Rossini Ory grófját 2005-ben, Bizet Carmenjét pedig 2006-ban ő rendezte.

Selmeczi György Kolozsváron született 1952-ben. Anyja zenepedagógus. Zenei tanulmányait már ötéves korában elkezdte. 1971-ben nyert felvételt a bukaresti Zeneművészeti Főiskolára, ahol Halmos György és Oláh Tibor voltak a mesterei. 1975-ben Budapesten folytatta tanulmányait: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Kadosa Pálnál tanult. 1976-tól 1977-ig Párizsban Pierre Boulez, majd 1979-ben – szintén Párizsban – Daniel Charles irányításával dolgozott.

Emellett 1976-ban Miskolcra költözött, ahol a Zeneakadémia miskolci tanárképző intézetében tanított. Megalakította és vezette a Miskolci Új Zenei Műhelyt, és a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója volt. 2000-ben – a hat alapító tag egyikeként – közreműködött a Miskolci Akadémiai Bizottság keretén belül megalakult Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) Miskolci Területi Csoportja létrehozásában.

1995-ben megalapította az Auris Társulat és Művészeti Alkotóközösséget, melynek azóta is művészeti vezetője. Számos elismerést tudhat magáénak, közöttük az Erkel Ferenc-díjat és az Érdemes művész kitüntetést.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat