2024. október 09. Dénes
„Hogy méltóképpen ünnepeljük Lévayt” – lezárult a Lévay emlékprogram munkafolyamata
minap.hu
|
2018. június 12. 09:21
|
frissítve: 2018. június 13. 16:05
A Lévay József Centenáriumi emlékprogram keretében három éven át folyt a munka, ami most érkezett el záróeseményéhez. Hétfőn, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, a 89. Ünnepi Könyvhét rendezvénysorozata részeként, a nagyközönség előtt is nyitott sajtótájékoztató keretében ismertették az elvégzett feladatokat a résztvevők, és bemutatták az Emlékprogram keretében most megjelent Lévay József emlékódái és emlékbeszédei című kötetet.

levay_konyvbemutato_20180611_vcs_11.jpg

Fotók: Végh Csaba

Születésének 190. évfordulóján, 2015-ben négy miskolci intézet fogott össze annak érdekében, hogy felmérjék és közzétegyék mindazt, ami Lévay József személyéhez vagy munkássághoz kötődik, és Miskolcon fellelhető: a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár, a Herman Ottó Múzeum, és természetesen a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Lévay József Muzeális Könyvtára kötött együttműködési megállapodást.

– Célunk az volt, hogy méltóképpen ünnepeljük meg Lévay halálának évfordulóját. A kötettel meg akartuk mutatni, ki volt Lévay és mi volt a jelentősége Miskolc életében. szeptembertől a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Lévay József Muzeális Könyvtárában ismeretterjesztő-helytörténeti előadássorozat indult, ami folytatódni fog, legközelebb június 14-én a Lévay József Muzeális Könyvtárban – hangoztatta Varga Gábor, a projekt vezetője, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatóhelyettese. A programokról, Lévayról, a megjelent könyvekről a levay100.rfmlib.hu weboldalon találhatnak még több információt.

levay_konyvbemutato_20180611_vcs_01.jpg

Az Emlékprogram keretében 2017-ben jelent meg Porkoláb Tibor Kultusz és felejtés – Lévay József irodalmi és társadalmi státusza című monográfiája a Ráció Könyvkiadó Ligatura című könyvsorozatban.

2018-ban a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár kiadásában jelent meg Porkoláb Tibor sajtó alá rendezésében Lévay József emlékódáinak és emlékbeszédeinek tudományos szövegkiadása.

– Ez egy közös munka volt a könyvtárral, a kötet pedig nélkülük nem jelenhetett volna meg… vagyis megjelenhetett volna, de akkor nem ilyen lenne – emelte ki Porkoláb Tibor, a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének docense. Lévay emlékódái és emlékbeszédei kapcsán pedig úgy fogalmazott: azt gondolhatnánk, hogy a kettő egészen más műfaj, pedig összetartoznak. –Ugyanaz a kommunikációjuk, a kommemorációs funkció köti őket össze – magyarázta Porkoláb Tibor.

levay_konyvbemutato_20180611_vcs_07.jpg

A honlapon megtalálható a Lévay adattár: ez összegyűjti, rendszerezi és publikálja Lévay szerzői köteteit, autográf kéziratait, a Lévay által szerkesztett vagy fordított köteteket, a költő tárgyi hagyatékát, a róla szóló szakirodalmat. A honlapon a könyvészeti és leíró adatok mellett digitalizált formában is publikálásra kerül Lévay József versesköteteinek és kéziratainak egy része.

levay_adattar.png

levay100.rfmlib.hu

Ugyanitt böngészhető Lévay József közel 700 tételből álló magánkönyvtárának jegyzéke, melynek alapja a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár online katalógusa.

Lévay József 1825. november 18-án született Sajószentpéteren és 1918. július 4-én hunyt el Miskolcon. Költő volt, műfordító, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Borsod megye főjegyzője, a miskolci református gimnázium tanára. A helyi és országos közéletben is kiemelkedő szerepet vállaló politikus és irodalmi személyiség.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat