2024. szeptember 07. Regina
A történelem mélyére ásunk – ismét ásatás-betekintő séták a Diósgyőri várban
minap.hu
|
2018. június 14. 08:57
|
frissítve: 2018. június 15. 12:38
Mit rejt egy várárok? Mi mindent dobáltak ki ide egykor az emberek? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a régészek a Diósgyőri várat ölelő árokban zajló ásatáson. Maga a feltárás helyszíne is különleges, hiszen Magyarországon nagyon kevés „megkutatott” vizesárok van.

Az itt talált kincseket, már most, a restaurálás előtt szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek. Egyszersmind lehetőséget biztosítani arra, hogy megismerkedhessenek a régészek munkájával, illetve azzal, milyen út vezet a feltárástól a kiállításig – tájékoztatta szerkesztőségünket Almási Beatrix, a Diósgyőri vár kommunikációs menedzsere.

Megtudtuk azt is, hogy övcsat, ágyúgolyó, sőt még egy Ádámot ábrázoló cserépkályha csempe is előkerült már a várárokból, amely további titkokat rejt még a szakemberek számára. A régebbi ásatások során napórára, sakkfigurára és egy bőr cipőre is rábukkantak, így reménykednek, hogy lapul még a föld alatt néhány érdekes lelet.

Az ásatás vezetője Miskolczi Melinda a Herman Ottó Múzeum régésze, akinek szakterülete a középkori élet: az, hogy hogyan élt, miben hitt, mivel és hogyan táplálkozott a középkori ember. Szívügye a tudományos ismeretterjesztés, hogy közelebb hozza az emberekhez a történelmet és a régészetet. Érthető és élvezetes nyelven beszél arról, hogyan dolgoznak a régészek. Az elmúlt évben több médium is beszámolt az ásatásról és az itt zajló ismeretterjesztő munkáról, legnagyobb sikerként mégis azt könyveli el, hogy mese is született ezekből a kalandokból.

– Július végéig lehetőséget biztosítunk arra, hogy minden érdeklődő beleshessen az ásatás helyszínére. Szerdánként 10:00-tól indulnak az ásatás-betekintő séták. Szakavatott vezetőnk kb. fél óra alatt végig viszi a csoportot a várárokban, bemutatja az itt zajló munkát és minden felmerülő kérdésre válaszol. A programot 10 éves kor felett ajánljuk! – tudatta a kommunikációs menedzser.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat