2024. október 20. Vendel
Eddig még nem látott kincsek a Múzeumok Éjszakáján
minap.hu
|
2018. június 24. 09:54
|
frissítve: 2018. június 26. 08:37
Az Évszázadok Aranya kiállítás csupán egyetlen napon – a Múzeumok Éjszakáján – mutatta meg magát a miskolciaknak. A régészeti ritkaságon kívül Képtár szépe választás is volt szombaton.

A múzeum elmúlt 120 évében összegyűlt nemesfém kincsei között bemutatták a bodrogolaszi aranykincset, és a régészeti tárban őrzött ékszereket, valamint ruhadíszeket. Az arany és ezüst leletek egy része az M3-as autópálya építését megelőző feltárás során került felszínre. 

muzeumok_ejszakaja_20180623_vcs_05.jpg

Csaknem az összes leletet kiállították, melyek a rézkortól egészen a 16. századig terjedő időszakot fogják át. A tárgyak saját történeteiket mesélték el azoknak látogatóknak, akik Szent Iván éjjelén – az év leghosszabb éjszakáján – megtekintették e titokzatos tárlatot. A kiállításhoz tárlatvezetés is társult.

muzeumok_ejszakaja_20180623_vcs_10.jpg

A Seuso-kincs vendégszereplése után újra megnyílt a Herman Ottó Múzeum Képtára. Ismét látható volt a nemrégiben restaurált Öreg halász és a magyar képzőművészet még számos gyöngyszeme. Vajon melyik a legszebb miskolci remekmű? Csontváry legendás festménye? Vagy Aba-Novák Vilmos Laurája, amit 15 évvel ezelőtt a 120 legszebb magyar festmény közé soroltak? Esetleg egy eddig szerényen megbújó harmadik? Egyáltalán mit nevezünk szépnek? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaptak választ szombat éjszaka azok, akik a múzeumban töltötték az év leghosszab estéjét. 

muzeumok_ejszakaja_20180623_vcs_17.jpg

A kiállított remekművek közül pedig megválaszthattuk a legszebbet, a szavazók között pedig egy igazán különleges ajándékot sorsoltak ki: a győztes művekről tanúsítvánnyal ellátott, művészi igényű reprodukciókat.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat