2024. április 26. Ervin
Példaértékű, modern, környezetbarát: A miskolci hulladékgazdálkodási rendszert vezetik be 62 településen!
Muntyán Bernadett
|
2018. június 29. 14:06
|
frissítve: 2018. július 02. 09:09
A Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás mintegy 2,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében. Így – önerővel együtt – 2,4 milliárd forint összköltségű fejlesztés indulhat. Tovább tökéletesítve az elmúlt évek eredményes beruházásait, példaértékű, modern, környezetbarát, és területi szinten egységes hulladékgyűjtési és –kezelési rendszert valósítva meg.

hulladekgazdalkodas_180629_ja_29.jpg

Mint a projekt pénteki nyitórendezvényén elhangzott, Miskolc az elmúlt években Közép-Európa egyik legkorszerűbb és legjobban szervezett hulladékgazdálkodási rendszerét alakította ki. Ez abban is kiemelkedő, hogy számos szolgáltatás – szelektív gyűjtés, a lomtalanítás, vagy a zöldhulladék elszállítás – ingyenes a lakosság számára. A mostani fejlesztéssel ez a példaértékű szolgáltatásrendszer kiterjed Miskolc tágabb környezetére: a beruházással 62 településen válik elérhetővé a korszerű hulladékgazdálkodás.

hulladekgazdalkodas_180629_ja_15.jpg

Kiss János alpolgármester úgy fogalmazott: öt évvel ezelőtt kezdődött a miskolci hulladékszállítási forradalom, új gépjárművek beszerzésével, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának hangsúlyozásával. Mára ott tart ez a folyamat, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel szinte minden háztartás törekszik az egészséges lakókörnyezet fenntartására. – Ebből, a mintegy 2,4 milliárd forint értékű fejlesztésből 25 új hulladékgyűjtő jármű beszerzésére, és további hulladékgyűjtő edények vásárlására kerül sor – húzta alá az alpolgármester.

hulladekgazdalkodas_180629_ja_4.jpg

Kiss János arra is rámutatott, a lakossági vegyeshulladék-gyűjtéshez kapcsolódik egy projekt is, amelynek során olyan tüzelőanyagot állítanak elő, mely nem szennyezi a környezetet. Ennek a technológiának a korszerűsítése is a beruházás részét képezi. – Így három lábon folytatódik tovább a fejlesztés. A lényeg az, hogy a miskolciakkal együtt egy egészséges, tiszta, jó levegővel és jó környezetkultúrával rendelkező város mellett tegyük le a voksunkat – zárta szavait az alpolgármester.

hulladekgazdalkodas_180629_ja_10.jpg

Majoros Róbert, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a beruházás kapcsán már nem csupán Miskolcról beszélünk, hanem 62 másik településről is, ami közel 260 ezer ember hulladékgazdálkodási színvonalának emelkedését jelenti. – A miskolci szolgáltatás a minta: ezt terjesztjük ki a 62 településre a projekt keretében. Mindenhol lehetőség lesz zárt rendszerű házhoz menő lomtalanításra, zöldhulladék-gyűjtésre, valamint a vegyeshulladék-gyűjtés fejlesztésére is – tette hozzá.

hulladekgazdalkodas_180629_ja_43.jpg

Bővül a meglévő gyűjtési és szállítási eszközpark, a lakosság új gyűjtőedényeket kap. Új eszközökkel biztosítják a begyűjtés és a hulladékkezelés hatékonyságának növelését is. Az intézmények, gazdálkodó szervezetek, valamint a Társulás településén lévő háztartások számára térítésmentesen kiosztanak 27.250 darab hulladékgyűjtő edényt. Így egyszerűbb, kényelmesebb formában valósulhat meg a szelektív gyűjtés. Az edények osztásáról az érintetteket a Társulás értesíti. A projekt várhatóan 2018. december 1-jén zárul.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat