2024. október 09. Dénes
Segíts te is - kampány indult a nyári véradás népszerűsítésére!
Muntyán Bernadett
|
2018. július 03. 21:56
|
frissítve: 2018. július 05. 18:06
Irigykedve nézed a Marvel szuperhőseit, akik életüket teszik kockára nap mint nap, hogy megmentsék a világot? Nem kell szuper erő, vagy különleges képesség ahhoz, hogy te magad is hőssé válj, és megments három életet: adj vért nyáron is!

veradas_180703ml_7.jpg

Naponta 1800 véradóra lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországon biztonságos legyen a vérellátás a műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. – Nyáron különösen fontos, hogy minél több véradást szervezzünk – mondta el  portálunk érdeklődésére Laták Kamilla, megyei véradásszervező koordinátor. – Az iskolák szünetelnek, a munkahelyeken is szabadságolások vannak, és a kánikulától sem nő meg a véradási kedv – részletezte. Ezért is próbálnak minél több olyan helyre eljutni, ahol lehetőségük van tömegekkel találkozni.

A héten (kedden, szerdán, csütörtökön) Tiszaújvárosban, a Triatlon nagyhéthez kapcsolódóan háromnapos véradássorozatot szervezett a Vöröskereszt Megyei Szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat - itt találkoztunk velük mi is. Az okmányirodánál található véradókamionhoz várják a váradókat 9.30 és 19 óra között. Rengeteg támogató csatlakozott a programhoz, így a véradók nem csupán hősiességükről tehetnek tanúbizonyságot, de értékes nyereményeket is kisorsolnak majd köztük. A fődíj egy hétvége lesz, a Shiraz Hotelben.

veradas_2.jpg

Miskolcon július 6-án, pénteken a Praktikerben 11 órától 13.30-ig, illetve a Középkori Forgataghoz csatlakozva, az Ipartörténeti Emlékházban várják az érdeklődőket. A Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokon is várják az érdeklődőket 12.30-tól 16.30-ig.

Koncertjegyek, borkóstolók, wellnes pihenés

Június 18-a és szeptember 2-a között kampány zajlik, a nyári véradás népszerűsítése érdekében. Mindenki, aki vért ad, személyre szabott köszönőkártyát kap, amely egyben nyereményszelvény is. Akik feltöltik a kártyán szereplő kódot a Vöröskereszt oldalára, értékes heti és havi nyereményekre pályázhatnak. A kampány végén pedig egy fődíj is gazdára talál.

veradas_180703ml_5.jpg

Laták Kamillától megtudtuk, a véradásokat mindig megelőzi egy kivizsgálás, ahol az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársa elbírálja, nincs-e az egyénre nézve kockázata a véradásnak. Ez egy ingyenes szűrővizsgálat, állapotfelmérés is egyben. Maga a véradás 30 percet vesz igénybe a jelentkezéstől a befejezésig: ennek a nagyobb része az adminisztráció, maga a véradás körülbelül 7-8 perc. Egy-egy véradás alkalmával 4,5 dl vért vesznek le a donoroktól. – A férfiak ötször, míg a nők négyszer adhatnak egy évben vért. Két véradás között legalább 56 napnak EL kell telnie – tette hozzá.

Csupán 10 perc az életedből, 4,5 dl vér, ami másik három ember életet jelentheti

Sümeg János, nyaralni érkezett Tiszaújvárosba a héten. Mint mondta, 6-8 éve járnak ide nyaralni Nádudvarról, és évről-évre ad itt is vért, mert mindig ekkor települ ki a Vöröskereszt.

veradas_180703ml_6.jpg

Amikor lehetséges, részt vesz véradáson, a lakóhelyén is rendszeres véradó. – Rettenetesen féltem a tűtől, ám volt egy térdműtétem, ekkor láttam, hogy egy ilyen kis segítség mekkora tettnek számít, milyen fontos szerepe van az egészségügyben. A véradás után úgy érzem magam, mint egy frissítő zuhanyt követően, szinte új életre kel a testem - mesélte.

veradas_180703ml_2.jpg

Tóth Ádám most adott másodszor vért. – Anyukám is és apukám is véradó volt, így, amikor megtudtam, hogy 0 rh+ a vércsoportom, tudatosult bennem: mindenkinek tudok segíteni – emlékezett vissza Ádám. Kiemelte, az első véradás után nagyon jó érzés volt, hogy segíthetett másoknak, és az SMS is nagyon feldobta a napját, amelyből megtudta, hogy elszállították a vérét.

Bárkiből lehet véradó, aki:

  • egészségesnek érzi magát,
  • az adatfelvételhez lakcímkártya, a személyi igazolványod és a TAJ-szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is.) feltétlenül szükséges,
  • rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ szám (első regisztrációkor eredeti vagy fénymásolt TAJ kártya szükséges!), külföldi állampolgár esetén magyarországi lakcímet igazoló papír
  • elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves,
  • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot,
  • a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek.

veradas_6.jpg

Fotók: Juhász Ákos, Mocsári László

Egyetlen véradással három betegen segíthet: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás ráadásul a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat