2024. július 20. Illés
Franciaország nyerte a világbajnoki döntőt - nézd meg azt is, hogy szurkoltak a miskolciak a Szinva Foci Teraszon! (Képgalériákkal)
m4sport.hu
|
2018. július 15. 19:00
|
frissítve: 2018. július 18. 14:06
A francia válogatott 4-2-re legyőzte Horvátország együttesét az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjében, így története során másodszor lett világbajnok. A horvátok becsülettel küzdöttek, de kaptak fejesből egy öngólt, és még a videobíró is ellenük ítélt.

vb_gyozelem_6.jpg

A franciák harmadszor játszottak döntőt, húsz éve, otthon - ahol az elődöntőben a horvátokat múlták felül - nyertek a brazilok ellen, 2006-ban, Németországban viszont kikaptak az olaszoktól. A horvátok eddigi legjobb szereplése egy harmadik hely volt, melyet 1998-ban Franciaországban harcoltak ki.      

franciahorvat.jpg

   

Az első negyedórában a horvátok voltak kezdeményezőbbek, több támadást vezettek, jelentős időt töltöttek a francia kapu előtt, és szögletet is elvégezhettek, de nem tudták igazán zavarba hozni ellenfelüket. A franciák a 17. percben jutottak el először a horvát kapuhoz, akkor azonban egy darabig ott tudták tartani a labdát, és a Griezmann buktatásáért (sokak szerint jogtalanul) megítélt szabadrúgás Mandzukic csúsztatásával – a vb-döntők történetének első öngóljával – végül vezetést hozott a számukra.

franciahorvat1.jpg

Bő tíz perc elteltével egyenlítettek a horvátok, akik egy percre sem adták fel a küzdelmet. Egy támadásnál a franciák nem tudtak felszabadítani a 16-oson belül, s a kavarodást határozottan lezárva, Perisic lőtt a kapuba. Nem sokkal később viszont éppen az ő hibája miatt kerültek ismét előnybe a franciák: a horvát támadó egy jobb oldali szögletnél úgy tisztázott, hogy kézzel is a labdához ért, a  hosszasvideoelemzés után megítélt büntetőt pedig Griezmann magabiztosan értékesítette.

A horvát csapat nagy lendülettel kezdte a második félidőt, teljesen beszorította a kapu elé ellenfelét, az elvesztett labdákat pedig gyorsan visszaszerezte. Mbappé elfutásai azonban kétszer is gondot okoztak a horvát kapu előtt, a másodikból ráadásul egy szép gól is született, amivel a horvátok nagyon nehéz helyzetbe kerültek. A helyzetük  gyakorlatilag reménytelenné vált néhány perccel később, amikor újabb francia gól született.

Mandzukic ugyan a bénázó francia kapus, Lloris hibáját kihasználva még szépített, de ez már csak szépségflastrom volt. A remek horvát csapat továbbra is igyekezett  támadásokat vezetni, de fogyott az idő, egyre kevesebb esélyük maradt az egyenlítésre, végül másodikként fejezték be a világbajnokságot. A világbaknoki címet pedig a franciák szerezték meg.

vb_gyozelem_7.jpg

Az oroszországi vb bronzérmét az angolokat szombaton 2-0-ra legyőző belgák szerezték meg, történetük során először végezve az első három között. 

A franciák harmadszor játszottak döntőt: húsz éve, otthon – ahol az elődöntőben a horvátokat múlták felül – nyertek a brazilok ellen, 2006-ban, Németországban viszont kikaptak az olaszoktól.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat