A JAMA Internal Medicine nevű folyóiratban megjelent kutatáshoz félmillió 38 és 74 év közötti ember kávézási szokásaira vonatkozó adatait használták fel. Az eredmények szerint a kávéfogyasztók nemcsak hogy átlagosan tovább élnek, mint a kávét nem fogyasztók, de azok az emberek, akik sok kávét isznak, tovább élnek, mint azok, akik keveset vagy ritkán kávéznak. Fontos hangsúlyozni, hogy a kutatás összefüggést mutatott ki, nem pedig ok-okozati kapcsolatot.
A kutatás szerint szinte minden szintű és típusú kávéfogyasztásnak vannak pozitív hatásai a hosszú életre nézve. Azoknál, aki napi egy csésze kávét isznak, 8 százalékkal csökken az idő előtti halál esélye, és ez az arány tovább javul az elfogyasztott kávé mennyiségének a növekedésével, 16 százalék lesz például azoknál, akik napi hat csészével isznak, majd 14 százalékra esik vissza azoknál, akik nyolc, vagy ennél több csészével fogyasztanak.
A hír megnyugtató lehet azoknak, akik eddig azért nem mertek két-három csészénél többet inni, mert tartottak a negatív hatásoktól. Ha valakit túlságosan is felpörgetne a kávé, annak a kutatók szerint jó választás lehet a koffeinmentes változat, ugyanis ez is hozza a legtöbb pozitív hatást a hosszú élet bebiztosítására vonatkozóan.
Persze, itt is elfér két lábjegyzet: a terhes nőknek nem ajánlott kávét inniuk, a magzat ugyanis nem képes feldolgozni a koffeint. A cukor és a tejszín pedig lenullázza a kávé szinte összes pozitív egészségi hatását.