2024. október 09. Dénes
Szent Hedvig királynőt ünnepelték Diósgyőr várában
minap.hu
|
2018. július 22. 11:49
|
frissítve: 2018. július 24. 11:22
Vasárnap Nagy Lajos király legkisebb leányát, Szent Hedviget ünnepelték a Diósgyőri várban, ahol az aranysarkantyús lovagrend bemutatóját tekinthették meg a látogatók, illetve Lovász Emese régész tartott előadást Szent Hedvig életéről.

Szent Hedvig Nagy Lajos király legkisebb leánya volt, aki apja halála után a lengyel trónt örökölte.

Már életében szentként tisztelték, mivel sokat tett a litvánok keresztény hitre térítéséért. Ő maga az üdvöt és a kegyelmet hangsúlyozta, férje, Jagelló Ulászló erőszakos módszereivel szemben.

Apja halála után a magyar trónt Mária örökölte. A kassai privilégiumnak megfelelően a lengyel trón is Máriára, illetve leendő férjére, Zsigmondra szállt volna, mert I. Lajos a két országot egyben kívánta örökíteni. A lengyelek azonban követelték a királynő Krakkóban való tartózkodását, amit Mária magyar királynőként nem tudott biztosítani, így végül anyja, Kotromanić Erzsébet közbenjárása nyomán Hedvig örökölte a lengyel trónt. Hedviget 1384-ben koronázták meg, az oklevelek királyként említik, mert a kor hivatalos nyelve, a latin nem tett különbséget királynő és királyné közt, és nem lett volna egyértelmű, hogy uralkodóról van szó.

szent_hedvig_unnep_1807022_vcs_01.jpg

Hedviget eredetileg Habsburg Vilmos osztrák herceggel jegyezték el még négyévesen, mielőtt Ulászlóhoz ment feleségül. A lengyelek nem akarták Habsburg Vilmost királyukként, ezért elűzték. Az országot azonban fenyegette keletről a pogány litvánok serege, így kapóra jött, amikor fejedelmük, Jagelló Ulászló 1385-ben házasságkötési ajánlattal jelentkezett Hedvig udvarában, ami persze feltételezte ő és népe áttérését a keresztény hitre. Hedvig ebben Isten akaratát látta, s beleegyezett az új házasságba azzal a feltétellel, hogy a Szentszék kimondja Vilmossal kötött házassága érvénytelenségét. Ez meg is történt, sőt IX. Bonifác pápa elfogadta a keresztszülői felkérést is a királyi pártól.

szent_hedvig_unnep_1807022_vcs_09.jpg

Szent Hedvig lett a litvánok keresztény hitre térítésének igazi pártfogója, aki az üdvöt és a kegyelmet hangsúlyozta férje meglehetősen világias, erőszakos módszereivel szemben. Ő szorgalmazta, hogy a még zavargó, áttérni nem akaróknak ne vegyék el a jószágaikat. Szorgalmazta a meggyőzés elvét a kereszteléseknél, illetve a litván papság kiművelését. Prágában 1397-ben kollégiumot alapított litván teológusok számára is. Krakkóban noviciátust alapított, ahol elérte a teológiai fakultás megindítását is a pápától. Biecz városában kórházat építtetett.

szent_hedvig_unnep_1807022_vcs_17.jpg

Leánya, Erzsébet Bonifácia szülését követő gyermekágyi lázba halt bele. A lányát négy nappal élte túl. Szentség hírében halt meg 1399-ben, s közeli szentté avatását a lengyelek annyira biztosra vették, hogy a krakkói Waweli székesegyház oltára alá temették, nem a kriptába, ahová a királyi főket is szokták. Bár a kanonizáció még sokáig váratott magára, töretlen volt Jadwiga tisztelete, s mindenhol szentek társaságában, szentként ábrázolták.

szent_hedvig_unnep_1807022_vcs_22.jpg

Szentté azonban csak az első lengyel pápa, II. János Pál avatta 1997. június 8-án, aki korábban már bíborosként a boldoggá avatásán szorgoskodott. Szent Hedvig 2006 óta a Dunakanyar védőszentje. Ünnepe: július 18.

2014-ben a Diósgyőri vár kápolnáját Szent Hedvig tiszteletére szentelték fel. A most vasárnapi program misével vette kezdetét a Lovagteremben, majd ágyúlövéssel emlékeztek meg a nándorfehérvári diadalról. Ez után tartott előadást Lovász Emese régész Szent Hedvig életéről. Látványos volt a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatója a Felső várudvarban.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat