2024. április 16. Csongor
Új idősotthon az egykori diósgyőri kórház területén
minap.hu
|
2018. augusztus 04. 20:36
|
frissítve: 2018. augusztus 08. 12:31
Az idősellátás intézményei szinte mindenhol helyhiánnyal küzdenek az országban. Miskolcon sem lenne ez másképpen, ha a városvezetés ne vállalta volna fel, hogy plusz pénzt, plusz erőforrásokat fordít a szolgáltatások hiányosságainak mérséklésére. A hajdani diósgyőri kórház területén, a Szent Hedvig Otthon létrehozásával, első körben, azonnal 21 fővel növekszik a városi idős ellátási rendszer befogadóképessége.

szent_hedvig_otthon_180802_ja_1.jpg

Az új intézmény szép természeti környezetben fogadja a költözést heteken belül megkezdő új lakókat, akik az Őszi Napsugár két tagintézményéből érkeznek, de olyan idősek is otthonra találnak itt, akik eddig még nem jutottak hozzá ilyen jellegű ellátáshoz.

szent_hedvig_otthon_180803_ja_7.jpg

A jobb körülményekre és a jelenleginél magasabb színvonalú gondozásra az épület új funkciónak megfelelő felújítása ad garanciát. Ennek keretében, teljes egészében önkormányzati finanszírozásból, közel 50 millió forintos keretből valósult meg az épület infrastrukturális fejlesztése, amely így már minden hatályos hatósági előírásnak is megfelel.

szent_hedvig_otthon_180803_ja_27.jpg

Az új városi idős otthon kialakítása illeszkedik az önkormányzat vasgyári városrészre vonatkozó rehabilitációs elképzeléseihez. Ezzel az idősellátás fejlesztése első jelentős állomásához érkezett, ám további fejlesztést és újabb kapacitásbővítést ígér az önkormányzat, ami már az időseken kívül szélesebb réteget érint.

szent_hedvig_otthon_180803_ja_17.jpg

Ugyanis az élethosszig tartó gondoskodás programjának jegyében a szociális és egészségügyi alapellátás minden területe helyet kap majd a Vasgyár kórházi területén.

szent_hedvig_otthon_180802_ja_6.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Az új idősotthon névadója, Szent Hedvig lengyel királynő I. Nagy Lajos magyar király leánya, hazánk történelmének egyik nevezetes nőalakja. Fiatal korában széleskörű karitatív tevékenységet folytatott, és már életében szentként tisztelték. Kórházakat alapított, aktívan részt vett a betegápolásban, szívén viselte az árvák, elesettek sorsát. Hedvig királynőt 1997-ben II. János Pál pápa avatta szentté Krakkóban. Ő lett a védőszentje Miskolcon a felújított Diósgyőri vár kápolnájának, ahol csontereklyéjét is őrzik.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat