2024. július 28. Szabolcs
Megnéztük a belváros "oroszlánrészét" (Képgalériával!)
minap.hu
|
2018. augusztus 11. 12:54
|
frissítve: 2018. augusztus 14. 09:31
Minden hónap második szombatján nyakunkba vesszük a várost, és egy szakavatott szem (Kupcsik Sarolta) segítségével felfedezzük Miskolc azon zegzugait, melyek előtt nap, mint nap elhaladunk, mi több: nézünk, de nem látunk. Az augusztusi szombat délelőtt az oroszlán jegyében telt Miskolcon.

– Ez már a negyedik évada ezeknek a tematikus sétáknak és a 36. téma a belvárosban – húzta alá Kupcsik Sarolta, idegenvezető. Mint mondta, a cél elsősorban az volt, hogy az éppen Miskolcra látogató máshonnan érkező magyar vendégek is olyan emblematikus épületekkel és helyekkel ismerkedhessenek meg, amelyek egyszeri látogatás alkalmával is fontosak lehetnek. – De van egy úgynevezett „kemény mag”, egy visszatérő törzsközönség, akik most már bérlettel járnak a sétákra, ők miskolciként keresik a rácsodálkozás élményét – mondta mosolyogva.

orposzlanos_seta_180811_ja_14.jpg

Az augusztusi belvárosi séta az oroszlán jegyében zajlott, de természetesen nem az asztrológiáról és a csillagjegyekről volt szó, hanem olyan helyekről, épületekről és kapukról, amelyeken valamilyen oroszlánábrázolás van.

orposzlanos_seta_180811_ja_12.jpg

– Nagyon sok olyan épület van, ami mellett csak úgy elmegyünk nap, mint nap – hangsúlyozta, majd példaként hozzátette: van oroszlánábrázolás például az Erzsébet fürdő épületén, az Almássy-kúria kapuján, gyönyörű oroszlános kopogtatók vannak a Kakas-templom fémkapuján is. Mint fogalmazott, vannak olyan egykori polgári vagy kereskedőházak is a főutcán, ahol nagyon magasra kell ugyan nézni, de gyönyörű stukkókat láthat az ember, amelyek oroszlánt formáznak.

orposzlanos_seta_180811_ja_9.jpg

Sarolta érdekességként megemlítette, hogy az oroszlánnal rokon –ábrázolás tekintetében – a griff: van a főutcán olyan ház is, amelyen griffmadár található a kapu mellett. – Egy ott lakó elmesélte egy korábbi séta során, hogy amikor sérülten megtalálták a padláson ezeket az ábrázolásokat, csak az alja volt meg a két szobornak, és azt hitték abból, hogy oroszlán, és úgy is állították helyre – mondta, majd hozzáfűzte: végül kiderült, hogy griff, ami oroszlán mancsú, de sas szárnyú és sas fejű madár.

orposzlanos_seta_180811_ja_6.jpg

Az augusztusi csapatban volt két vendég, akik az oroszlán jegyében születtek, így stílusosan, ők egy-egy kiadványt kaptak ajándékba Miskolcról. 

Szeptember 8-án lesz lehetőségünk közelebb kerülni Miskolchoz, akkor A református oktatás régi és új fellegvárai címmel tartanak belvárosi sétát.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat