2024. március 29. Aguszta
„Augusztus 20-án azt ünnepeljük, hogy van otthonunk, van hazánk!" Központi ünnepség a Szent István téren (Képgalériákkal!)
Muntyán Bernadett
|
2018. augusztus 20. 20:20
|
frissítve: 2018. augusztus 23. 17:13
Miskolc augusztus 20-ai ünnepi programsorozatának városi, központi ünnepsége este hat órától vette kezdetét a Szent István téren. A rendezvényen Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere mondott ünnepi beszédet.

Az ünnepi menet idén is a városháza elől indult: elöl népviseletbe öltözött fiatalok haladtak a nemzeti lobogóval és Miskolc zászlajával, a város új kenyerével valamint az aratókoszorúval. Őket követték a városi, megyei, intézményi vezetők, a történelmi egyházak képviselői, valamint az önkormányzati képviselők.

kenyerszenteles_20180820_vcs_37.jpg

A jelenlévők a Berkő-Berzéte-Kőrösi Népdalkör és a Miskolci Fúvósegyüttes közreműködésével elénekelték a Himnuszt, majd Kriza Ákos polgármester átvette az új kenyeret, melyet a „Magyarok kenyere: 15 millió búzaszem” program szervezői ajánlottak fel városunk részére, s a Kárpát-medencében összegyűlt adománybúzát összeöntve készült.

kenyerszenteles_20180820_vcs_16.jpg

A „Magyarok kenyere: 15 millió búzaszem” immár nyolcadik éve működik, és egész Kárpát-medencére kiterjedő, karitatív kezdeményezéssé nőtte ki magát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) által szervezett programhoz csatlakozó gazdák száma évről évre emelkedik, és azon rászoruló gyermekek száma is bővül, akiket boldoggá tehet a nekik adományozott új kenyér, határon innen és túl is.

kenyerszenteles_20180820_vcs_17.jpg

„Augusztus 20-án azt ünnepeljük, hogy van otthonunk, hogy van hazánk, hogy van a Földnek egy olyan darabja, amit úgy hívnak: Magyarország” – kezdte ünnepi beszédét Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. – Ma ezen a földön egy erős nemzet él, egy közösség, amelynek van múltja, van jelene és minden esélye megvan egy fényes jövőre – tette hozzá. Az államtitkár kiemelte: a mai napon tisztelettel adózunk azok előtt a vezetők előtt, akik bátor döntéseikkel, a helyes irányba tett lépéseikkel, következetességükkel, hittel küzdöttek azért, hogy „e lángoktól ölelt kis ország” a hazánk lehessen.

kenyerszenteles_20180820_vcs_20.jpg

– Szent István király öröksége mindennapjaink meghatározó része: neki köszönhetően léptünk arra a keresztény útra, melynek alapja az Istenbe vetett hit, és amely egy európai gondolkodásmódot, értékrendet, kultúrát is jelent, mely ma talán nagyobb fenyegetésnek van kitéve, mint valaha – hangoztatta Novák Katalin. Az államtitkár utalt a ma fenyegető problémákra: az Európa felé irányuló népvándorlásra, a hagyományos, keresztény értékeket felülíró, a hangzatos liberalizmus álarca mögé bújtatott törekvésekre. A legitimitásukat vesztett, bukott európai vezetők nehezebben azonosítható, nem nyílt sisakkal támadó ellenfelek, akikkel szemben meg kell tanulnunk védekezni – fogalmazott.

kenyerszenteles_20180820_vcs_21.jpg

Ma Magyarország születésnapját ünnepeljük!

– Magyarország önálló, független, érdekeit képviselni képes felnőtt ország! – mondta el Novák Katalin. – Saját lábunkra álltunk, nem másoktól várjuk a megoldást problémáinkra, kezünkbe vettük a jövőnk alakítását!

kenyerszenteles_20180820_vcs_23.jpg

Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere ünnepi beszéde elején rámutatott: augusztus 20. Szent István király, az új kenyér napja és a hazaszeretet ünnepe minden magyarnak, bárhol is éljen a földtekén. Ezen a napon nem csak Szent Istvánnak tartozunk hálával, akitől a magyarság első törvényeit kapta. Hálásak lehetünk az utódainak is, akik az évszázadok során hozzá méltó módon őrizték, vigyázták nemzetünket, hogy nyelvében, kultúrájában fennmaradhasson.

kenyerszenteles_20180820_vcs_22.jpg

Kriza Ákos kiemelte, a magyarságnak, Magyarországnak addig van jövője, amíg a vezetői a nemzet védelmét, megtartását tartják elsődlegesnek, hiszen több mint ezer éve ez segíti megóvni az országot. A polgármester rámutatott, a rendszerváltozás után úgy hihettük békésebb idők jönnek, ahol nem kell féltenünk, csak megélnünk szabadságunkat. Ám az elmúlt években rá kellett jönnünk, új veszélyek, új gyarmatosítók és új megszállók ütötték fel fejüket nemcsak Magyarország határain, de egész Európában is. – Elődeink harcát ma új időknek új csatáiban kell folytatnunk, méghozzá együtt, közösen! – hangoztatta a polgármester. Mint mondta, a haza iránti kötelesség soha sem egyszemélyi, vagy csak vezetői feladat, hanem a közösség együttes munkája, együttes harca kell, hogy legyen.

kenyerszenteles_20180820_vcs_26.jpg

A polgármester visszautalt történelmünkre, kiemelve: mi magyarok, évszázados csatákban tartóztattuk fel az Európát meghódítani akarókat, a magyar végvárakban a magyar vér által. Mi harcoltunk azért, hogy Dante, Leonardo, Erasmus, majd Galilei és Kepler nyugodtan alkothasson. – Minden nap, amikor megszólal a déli harangszó, emlékezzünk erre alázattal, de rendületlen szívvel. Hallgassuk a harangszót, amely azt is üzeni nekünk, hogy mi nem tartozunk Európának, de Európa bizony tartozik nekünk! – emelte ki Miskolc polgármestere.

kenyerszenteles_20180820_vcs_28.jpg

 – Lehet, hogy kisebbek vagyunk, de semmivel sem vagyunk kevésbé tiszteletre méltók, mint bármely más nemzet – ezt nem akarják megérteni a liberális európai vezetők Brüsszelben. Mert ők már olyan kevert nemzetiségű Európai Egyesült Államokba akarják behajtani a nemzeteket, és államaikat, ahol a kereszténység nem számít. Ahol már nem lehet tudni, hogy a gyerek fiúnak vagy lánynak születik, mert ezt majd később dönti el – hangoztatta a polgármester.

kenyerszenteles_20180820_vcs_27.jpg

Mi magyarok világosan állást foglaltunk nemzeti élni akarásunkról április 8-án. Mindez erőt ad ahhoz, hogy Szent István szellemében, a hazáért, és megmaradásunkért tovább folytassuk azt a harcot, amelyet eleink a maguk korában is megküzdöttek. Ezt üzeni ma Szent István napja minden magyarnak, és minden miskolcinak is! – zárta szavait Kriza Ákos.

Ezt követően a történelmi egyházak képviselői megáldották, megszentelték az új kenyeret, majd a polgármester megszegte azt.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat