2024. április 25. Márk
"Mind a gazdasági, mind a kulturális élet terén letette névjegyét" - Átvette elismerését Vinnai János
minap.hu
|
2018. augusztus 24. 17:01
|
frissítve: 2018. augusztus 27. 15:30
Augusztus 23-án vette át a Városházán Az Egyetemért - A városért díjat Vinnai János vállalkozó Kriza Ákos polgármestertől és Deák Csaba egyetemi kancellártól. Az elismerést Miskolc város napja alkalmából ítélték oda számára, az ünnepi közgyűlésen azonban nem tudott jelen lenni, ezért most vette át a díjat.

Vinnai János Gáván (ma: Gávavencsellő) született 1950-ben. Vegyipari automatizálási üzemmérnöki diplomáját a Miskolci Egyetemen, pontosabban jogelőd-intézményében, a néhai Nehézipari Műszaki Egyetemen szerezte.

vinnai_dijatado_201808232.jpg

Szakmai pályája az elkövetkező időszakban is szorosan hozzákapcsolódott Miskolc városához. Noha tanulmányai befejezése után egy ideig a Videoton Zrt-ben is dolgozott, hamarosan hazatért Északkelet-Magyarországra és legkiemelkedőbb üzleti vállalkozása már a régió központjához, Miskolchoz kötődik.

1988-ban alapítója volt a Szinva Net Zrt.-nek, amely Miskolc igazi gazdasági sikersztorijává, egyben Magyarország egyik vezető informatikai vállalkozásává vált: eszközök szerelésével, forgalmazásával, üzemeltetésével foglalkoznak, sőt a szoftverkereskedelem, az alkalmazás- és hálózatfejlesztés mellett az oktatás terén is tevékenykednek.

Sokoldalú munkássága mellett, mindig szem előtt tartotta, kötelességének érezte a társadalmi felelősségvállalást is. Ténylegesen törekedett rá, hogy tágabb társadalmi környezete is részesüljön gazdasági sikereiből, és az általa alapított vállalkozás Miskolc város felemelkedéséhez is hozzájáruljon.

vinnai_dijatado_201808236.jpg

Vinnai János a helyi kulturális értékek felkarolásáról sem feledkezett meg. Ő a Miskolci Múzsa Díj kezdeményezője, alapítója és a mai napig támogatója is egyben, amiért korábban Pro Urbe Díjat vehetett át, a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány nevében. A Miskolci Múzsa díj egy kulturális elismerés, amelyet az odaítélését követő évben, a magyar kultúra napjához (január 22.) kapcsolódva adnak át. Azok kapják, akik Miskolc hírnevét növelik munkásságukkal, alkotásaikkal, művészi produkcióikkal, vagy támogatják a művészetet. A díjak odaítéléséről a Múzsa Díj Alapítvány közéleti személyiségekből álló kuratóriuma dönt, amelynek elnöke a Miskolci Egyetem mindenkori rektora.

vinnai_dijatado_201808233.jpg

Vinnai János elkötelezettségét a közügyek felé széles körű szakmai-közéleti tevékenysége bizonyítja. Tagja a Kereskedelmi és Iparkamarának, ahol többek között az Informatikai Kollégium társelnöki posztját tölti be, de részt vesz az Etikai Bizottság munkájában is.  Pályafutása alatt mindvégig aktívan dolgozott a Miskolci Egyetem Informatikai képzés és innováció fejlesztése érdekében.

Vinnai János valódi lokálpatrióta, aki mind a gazdasági, mind pedig a kulturális élet terén letette névjegyét. Életútja Miskolchoz és a Miskolci Egyetemhez egyaránt több szálon kötődik, munkája elismeréseképpen méltó Az Egyetemért – A Városért Díjra.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat