2024. március 28. Gedeon, Johanna
A házastársi erőszak áldozataiért emeltek szót francia közéleti személyiségek
mti.hu
|
2018. szeptember 23. 18:56
|
frissítve: 2018. szeptember 25. 21:53
A házastársi erőszak áldozataiért emelt szót 88 francia közéleti személyiség a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapban közölt felhívásban. Az aláírók október 6-ra Párizsban tüntetést is szerveznek.

bantalmazas.jpg

A Mentsük meg azokat, akik még élnek című felhívásban a kezdeményező Muriel Robin színésznő arra emlékeztetett, hogy Franciaországban minden harmadik nap a házastársa vagy a volt párja ütései által meghal egy nő. Tavaly 123-an vesztették így az életüket, ötödük a gyerekei szeme láttára, és 225 ezren voltak házastársi erőszak áldozatai. Az aláírók - színészek, énekesek, televíziós személyiségek, sportolók - felhívásukat Emmanuel Macron államfőhöz intézték. 

"Ezt meg kell állítani. A felháborodott kiáltásunknak olyan erősnek kell lennie, mint a tagadás, amely jelenleg uralkodik. Elnök úr, tegyünk azért, hogy ezek a nők ne haljanak meg többé a legnagyobb közönytől kísérve, hogy többé ne kelljen magunkat szégyellni ezen holtestek miatt" - írták.       

Franciaországban a házastársi erőszakot a törvények szigorúan büntetik. Az aláírók ezen felül azt kérik, hogy az erőszak áldozataivá váló nőkkel és az elkövető férfiakkal foglalkozó szakembereknek az állam biztosítson megfelelő eszközöket a fellépéshez: az igazságügyben dolgozók, minden rendőr, csendőr, bíró, ügyész kapjon kötelező képzést a témában, az állam pedig sürgősséggel oldja meg a házastársi erőszak áldozatává vált nők lakhatását.  

Október 6-án "együtt megmutatjuk ezeknek a nőknek, hogy kinyújtjuk feléjük a kezünket, és eljön majd a nap, amikor nem lesznek egyedül" - fogalmaznak az aláírók, köztük Carole Bouquet színésznő, Vanessa Paradis és Julien Clerc énekesek, vagy Amélie Mauresmo teniszező. 

A kezdeményező Muriel Robin egy október 1-én adásba kerülő tévéfilmben egy megtörtént eset főszereplőjét, egy olyan nőt alakít, aki megölte erőszakos férjét. Jacqueline Sauvage története nagy visszhangot váltott ki Franciaországban, de meg is osztotta a társadalmat. Negyvenhét évi házasság után a nő 2012-ben hátulról lelőtte bántalmazó férjét, ezért 2014-ben tíz év szabadságvesztésre ítélték, amit egy évvel később a fellebbviteli bíróság megerősített. A 69 éves Jacqueline Sauvage-t 2016 év végén Francois Hollande akkor államfő elnöki kegyelemben részesítette.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat