2024. szeptember 04. Rozália
Felfüggesztett börtönre ítélték a szegedi városházi vezetőket
Magyar Idők
|
2018. október 02. 21:31
|
frissítve: 2018. október 03. 15:26
Felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kedden Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert és Kalmár Gábort, Botka László MSZP-s polgármester kabinetfőnökét a szegedi parkolási perben a Gyulai Járásbíróság.

Az ítélet nem jogerős, a döntés ellen az ügyészség és a vádlottak is fellebbeztek. Az ügyet másodfokon a Gyulai Törvényszék tárgyalja majd.

Elítélte a szegedi parkolási botránnyal kapcsolatban indult per vádlottjait keddi tárgyalásán a Gyulai Járásbíróság, Mózes Ervin címzetes főjegyzőt felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt nyolc hónap börtönbüntetésre egy évre felfüggesztve, Solymos László alpolgármestert hat hónap börtönbüntetésre ítélték, szintén egy évre felfüggesztve, Kalmár Gábor tíz hónap börtönt kapott első fokon, egy évre felfüggesztve. Emellett az első- és másodrendű vádlottak társtettesként elkövetett hűtlen kezelésért tíz, illetve nyolc hónap börtönbüntetést kaptak első fokon, egy évre felfüggesztve.

A parkolási üzletág volt vezetője tíz hónapot kapott, ugyancsak egy évre felfüggesztve. A bíróság határozott arról is, hogy a vádlottaknak több mint 550 ezer forintnyi perköltséget egyetemlegesen kell megfizetniük. A per vádlottjai a tegnapi ítélethirdetésen nem jelentek meg, ügyvédjeik képviselték őket.

A döntés ellen az ügyészség valamennyi vádlott terhére súlyosításért fellebbezést nyújtott be. A vádhatóság egyebek mellett azt kérte, hogy a börtönbüntetés, illetve a próbára bocsátás tartama is legyen hosszabb. A vádlottak védői szintén fellebbeztek a tegnap kihirdetett határozat ellen.

Az ítélethirdetés után Serfőző Katalin, a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője úgy fogalmazott, hogy a bíróság az első fokú ítéletében részletes bizonyítás után teljes mértékben osztotta a vádhatóság jogi álláspontját. – A bíróság a váddal egyezően megállapította, hogy a vádlottak jogosulatlanul, jogszabályi felhatalmazás vagy képviselő-testületi döntés nélkül kértek, illetve adtak ingyen éves parkolóbérleteket.

Ezzel a magatartással a Szegedi Közlekedési Kft.-nek, illetve az önkormányzatnak vagyoni hátrányt okoztak. A bíróság a vádlottak védekezését elvetette, és az ügyészségi állásponttal egyezően megállapította a szándékosságot és a vagyonkezelői jog megszegését is – hangsúlyozta Serfőző Katalin.

– Győzött az igazság, és ami ennél talán még fontosabb, lezárult a tizenhat évig tartó Botka-korszak Szegeden – jelentette ki az ügyben korábban feljelentést tett Szabó Bálint, a Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója. A jogász jelezte: azt várja a csongrádi megyeszékhely polgármesterétől, hogy lemond tisztségéről.

– Ma kiderült, hogy olyan vezetői értekezleten született döntést hajtott végre a polgármester kabinetfőnöke, ahol Botka László jelen volt. Vagyis a polgármester tudtával, beleegyezésével, támogatásával történt bűncselekmény, amit a Gyulai Járásbíróság nagyon helyesen minősített – fogalmazott a jogász.

A negyedrendű vádlott, Mózes Ervin címzetes főjegyző közleményben jelezte: elfogadhatatlannak tartják az ítéletet. – Egy koncepciós perben, nyilvánvalóan politikai nyomásra hozták meg a mai döntést, ami ellen a leghatározottabban tiltakozunk. Nem történt semmi törvénytelenség – fogalmazott Mózes Ervin.

Botka László polgármester közleményében szintén a bíróságot ostorozta. – Egy koncepciós eljárás áldozatai lettek munkatársaim, a Fidesz már a bíróságokra is rátette a kezét. Így fordulhatott elő, hogy kollégáimat törvénytelen módon, első fokon elítélték. Az ítélet célja, hogy bemocskolják Szegedet és a szegedi városvezetést – mutatott rá. Botka kiemelte: a Fidesz évek óta el akarja venni Szegedet a szegediektől, de ezt meg fogják akadályozni.

A Fidesz szegedi szervezetének közleménye szerint a címzetes főjegyzőnek, az alpolgármesternek és a kabinetfőnöknek azonnal és végérvényesen távoznia kell a szegedi közéletből. Ezért felszólították a polgármestert, hogy azonnali hatállyal mentse fel a munkavégzés alól elítélt alpolgármesterét, címzetes főjegyzőjét és kabinetfőnökét. Szeged nem lehet az a város, amelyet elítélt bűnözők vezetnek - áll a közleményben.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat