2024. július 24. Kinga, Kincső
Kiállítás nyílt a német nemzetiség életéről a városházán
minap.hu
|
2018. október 29. 13:45
|
frissítve: 2018. október 31. 14:11
Sok történet, egy nemzetiség fotókon – ezt a címet viseli Dragoljub Zamurović, Belgrádban élő fotóművész kiállítása, amely Horvátország, Románia, Szerbia és Magyarország német nemzetiségének mindennapjait örökíti meg. Az alkotásokból hétfőn nyílt kiállítás a városháza aulájában.

fotokiallitas_pr_20181029_14.jpg

Fotók: Parai Roland

A tárlat az alkotó hatvan színvonalas portréfotóján keresztül a legkülönbözőbb életkörülményeket elénk tárva mutatja be a Horvátországban, Magyarországon, Romániában és Szerbiában élő német nemzetiség mindennapjait.

Az ulmi Dunai Sváb Múzeum (Donauschwäbisches Zentralmuseum) tulajdonát képező fotókat a polgármesteri hivatal aulájában állították ki, és november 9-ig tekinthetik meg az érdeklődők. Pfliegler Péter alpolgármester a megnyitón elmondta, ez a tárlat első állomása.

fotokiallitas_pr_20181029_17.jpg

– Ha önökre gondolunk, mindenkinek a munka és a család szeretete és megbecsülése, a kitartó szorgalom, és mindig valami fontos célért való tevékenység jut az eszünkbe – méltatta beszédében az alpolgármester a hazai német nemzetiséghez tartozókat. Kiemelte, öröm számára és hasznos a városnak, hogy a nemzetiséghez tartozók Miskolcon is jelen vannak és ezen értékeket képviselik.

fotokiallitas_pr_20181029_7.jpg

Hozzátette, küldetésüknek érzik, hogy a városházán helyt adjanak különböző kulturális rendezvényeknek, ünnepségeknek, kiállításoknak. – A rengeteg téma közül nyilván az áll legközelebb a szívünkhöz, melyekben saját magunk, európai magyar polgárok mutatkozhatnak be. A művészeti tárgyú megjelenések mellett fontosak a történelmet és a nemzeti identitást bemutató kiállítások is – hangoztatta köszöntőjében Pfliegler Péter. Mint fogalmazott, „tudnunk, ismernünk kell, honnan jöttünk, hogy legyen célunk, és tudjuk, hová tartunk.”

fotokiallitas_pr_20181029_22.jpg

– Különösen igaz ez egy nemzetiség életében. Jelen kiállítás megálmodói és megszervezői – a művész, az ulmi Dunai Sváb Múzeum, és Miskolc Megyei Jogú Város Német Nemzetiségi Önkormányzata – jól tudják, hogy napjaink rohanó világában milyen fontos a nemzetiségi identitás, a hovatartozás kérdése – hangsúlyozta az alpolgármester.

fotokiallitas_pr_20181029_11.jpg

A megnyitó ünnepségen a Classic Brass Quintet dallamait hallhatta a közönség. Egészen november 9-ig tekinthetik meg az érdeklődők a tárlatot a városháza nyitvatartási idejében, de az alpolgármester tájékoztatása szerint több helyszínen és időpontban látható lesz még Dragoljub Zamurović fotóművész kiállítása.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat