2024. augusztus 25. Lajos, Patrícia
"A mi személyes örömünknek is jelképe" A harmadik gyertya is ég Miskolc adventi koszorúján
minap.hu
|
2018. december 16. 17:23
|
frissítve: 2018. december 20. 09:57
Idén a Családok évét hirdette meg a kormány, és a Szent István téren lévő óriási adventi koszorú gyertyáinak meggyújtásakor Miskolc a családokat is ünnepli. A négy gyertyagyújtás ünnepsége az Anya, az Apa, a Gyermek és a Család fogalma köré épül. A harmadik gyertyát Kiss János, Miskolc alpolgármestere gyújtotta meg a város adventi koszorúján vasárnap délután.

advent_181216_ja_4.jpg

Fotó: Juhász Ákos

- Hamarosan meggyullad majd a harmadik, és immáron az öröm gyertyájának a fénye, és megvilágítja az adventi koszorút. S bár az adventi várakozás közös, de a mai gyertyának a fénye és a melege csak akkor lehet igazán a miénk, ha azt érezzük, hogy a gyertya a mi személyes örömünknek is a jelképe - kezdte beszédét Kiss János. 

advent_181216_ja_2.jpg

- De tudunk-e még örülni? Tud-e még örülni az emberiség? Tudunk-e még örülni a sikernek, a fejlődésnek, a békének vagy az egyszerű dolgoknak: egy sikeres vizsgának, egy jó filmnek, finom ételnek? Vagy legyőz bennünket a XXI. század gyilkos médiagépezete, amelyben az öröm nem eladható termék. Eladni csak a kudarcot, a bukást, a háborút lehet. Veszélyes úton járunk, és az út nem éppen a jó irányba vezet. Hiszen folyamatosan tagadni azt a két gyertyát, amelyek már égnek az adventi koszorún, tagadni a hitet és a reményt, ma ez a trend. Elvenni magunktól a hitet, hogy jót cselekszünk, és elvenni a reményt, hogy a jövőben még sokkal jobbak leszünk majd, ez a veszély fenyeget bennünket is. Ahol nem ég a hit és a remény lángja, ott nem gyulladhat fel az örömé.

advent_181216_ja_3.jpg

- De a kérdések megválaszolásában kezünkre játszott az élet. Most Miskolcon a harmadik gyertya nemcsak az örömet szimbolizálja, hiszen 2018 karácsonyára a gyertyákhoz jelentést is kerestünk. Az első gyertya az édesanyáké, a második az édesapáké, a harmadik a gyermeké, a negyedik a családé.

advent_181216_ja_5.jpg

- S valóban nem találkozhatott volna ma jobban össze két gondolat, mint az öröm és a gyermek. Hiszen a gyermektől nem lehet elvenni az őszinte örömét, sőt a gyermeki öröm által kiváltott gyermeki mosoly mindenkit jó kedvre derít. A gyermeki mosoly maradt az egyetlen támadhatatlan tabu. A gyermekek a szemünk fényei, szoktuk mondani. Megvidámítanak és összehoznak családokat. A gyermekek a legnagyobb öröm forrásai, és bármilyen furcsa, titkos példaképeink is - hangsúlyozta Miskolc alpolgármestere. 

advent_181216_ja_6.jpg

Egy gyermek, akinek a születését évről-évre várjuk így advent idején – mindenki tudja, hogy Jézusról van szó – felnőve azt mondja majd a tanítványainak, hogy engedjétek hozzám jönni a gyermekeket. S ezzel azt üzeni: legyünk olyanok, mint a gyermekek. Legyünk bizalommal, élvezzük a gyermeki állapot minden áldását: a békét, az ártatlanságot és a derűs boldogságot. Szülessünk mi is újra gyermekként minden karácsonyon, és ha így teszünk, legyen is bármilyen a világ, az öröm gyertyája adott a mi lelkünkben, és ott melegszik majd. Kívánok mindenkinek áldott, békés karácsonyt! - zárta szavait Kiss János, majd meggyújtotta a harmadik gyertyát Miskolc adventi koszorúján.

advent_181216_ja_7.jpg

Az ünnepi műsorban közreműködött a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat