2024. április 19. Emma
Ütőhangszeres versennyel emlékeztek hétvégén Vrana Józsefre, a legendás művésztanárra (Képgalériával!)
minap.hu
|
2019. február 17. 12:31
|
frissítve: 2019. február 20. 14:01
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatási Hivatala által kiírt XIII. Országos Ütőhangszeres Versenyt rendezte meg a Miskolci Tankerületi Központ Bartók Béla Zene-, és Táncművészeti Szakgimnáziuma hétvégén.

Tíz művészeti közpiskola harminckét versenyzője négy korcsoportban mérte össze tudását. Az országos versenyt pénteken este László István, a Miskolci Tankerületi Központ igazgatója nyitotta meg, utána pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak fellépése következett.

utohangszeres_verseny_20190216_bl_005_web.jpg

Szombaton az előírt kötelező műveket mutatták be a verseny résztvevői, vasárnap a szabadon választott művekkel léptek fel a zsűri előtt. A minisztérium által felkért zsűri elnöke Joó Szabolcs, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művésze. A zsűri tagjai között volt még Szabó István, a Debreceni Egyetem művésztanára és Sárkány Zsolt ütőhangszeres művész. A zsűri titkára Bárány Zoltán, a Miskolci Bartók Béla Zene-, és Tánművészeti Szakgimnázium igazgatóhelyettese.

utohangszeres_verseny_20190216_bl_008_web.jpg

Az idei országos versenyt Vrana József legendás művésztanáruk emlékének szentelték, akinek munkássága elsősorban Miskolchoz kötődik, hiszen a klasszikus ütőhangszeres oktatás alap-, közép- és felsőfokú bevezetésének alapító tanára. Országosan is elismert zenepadgógusi tevékenységében az ütőhangszeres oktatás kerettanterveinek, módszertanának kidolgozója, az első Országos Ütőhangszeres Verseny szervezője volt. 

utohangszeres_verseny_20190216_bl_001_web.jpg

A hétévégét átfogó versenyt hangszeres kiállítás, szakmai bemutató és szakmai találkozó egészítette ki.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat