2024. április 30. Katalin, Kitti
Becherovka Miskolci Farsang 2019
„Hatalmas partyarcok a miskolciak” – Dér Heni a Miskolci Farsang színpadán (Videóval!)
Muntyán Bernadett
|
2019. február 25. 13:40
|
frissítve: 2019. február 28. 10:00
„Imádom a miskolci közönséget, mert energiabomba minden egyes ember, szívvel-lélekkel tombolnak és élvezik a koncertet ” – fogalmazott Dér Heni a vasárnapi koncert után. Februárban már járt nálunk Heni, akkor az Egyetemvárosban lépett színpadra, vasárnap pedig a Becherovka Miskolci Farsang Szent István téri színpadán lopta be magát a miskolci közönség szívébe.

minap.hu: Pár napja jöttél haza Dominikáról. Milyen gyakran van időd kikapcsolódni? Figyelsz-e arra kifejezetten, hogy tudj pihenni?

Dér Heni: Igyekszem figyelni erre, de nagyon kevés alkalmam van hosszabb pihenésre. Általában a legpihenősebb időszakom a január-február, bár idén ez is nagyon sűrűre sikeredett. Nehezen tudtam összelogisztikázni, hogy legyen egy 1,5 hét pihi. Ezt egy évben egyszer, nagyon maximum kétszer tudom megtenni, így lopott időket tudok tölteni a családtagjaimmal. Nagyon jót tett, feltöltődve jöttem haza. Picit azért orrolok a barátaimra, akik végig azt hangoztatták, amíg nem voltam itthon, hogy 15 fok van, erre hazajöttem és itt cidrizek a nagykabátban (nevet – a szerk.), de rendkívüli volt a közönség úgyhogy kárpótoltak a hidegért.

minap.hu: Nemrég jelent meg a Sztori című dalod, mely egy egészen új irányt képvisel, mint az eddigi Dér Heni számok. Elmondásod szerint a legszókimondóbb lett ez az új dal. Mi ihlette ezt a dalt?

D. H.: Ez a dal már nagyon régóta érlelődött bennem: összegyűjtöttem az elmúlt évek összes tapasztalatát, az összes barátnőm rossz tapasztalatát, mind összegyúrtam egy nagy gombócba, és azt mondtam, hogy ha már Dopman, Ganxsta Zolee, Mr. Busta megtehetik azt, hogy az összes rapdalban a nőket szapulják, akkor kell egy ellenpont is. Úgy gondolom, az én számból pedig ez elég hitelesen hangzik. Nyilván minden sértődés nélkül tettük ezt, és akinek nem inge, az nem veszi magára a mondanivalót. De a közönség tökéletesen vette ezt, mert azok a férfiak, akiknek teljesen rendben van az önértékelésük, nagyon jókat nevetnek rajta. Egyébként fél évet vártam arra, hogy kihozzam ezt a dalt, mert tényleg elég őszinte lett, és gondolkodtam rajta.

der_heni2.jpg

minap.hu: ... a klip sem egy sztori köré épül, hanem egyfajta stílust mutat be.

D. H.: Igen, nem akartam magát a klipet is megerősíteni egy ugyanolyan sztorival, amit elrapelek a dalban, mert az már nagyon direkt lett volna. Annyira erős a szöveg, és annyira lehet benne érteni mindent, hogy inkább egy „image klipet” csináltunk. Nagyon sok igazi gettóformát pakoltam magam köré, mutatván ugyanazt, mint ami a férfi rapperek körül szokott lenni.

minap.hu: Mostanában egy igazán vagány, rapes, R ’n’ B-s Dér Heni áll előttünk, és énekli a dalait. Mintha most találtál volna igazán önmagadra. Hogyan alakult át a stílusod?

D. H.: Nagyon köszönöm, hogy ezt mondod, mert valóban így érzem én is. Valójában a kezdetek óta ez az én vonalam, csak nem volt lehetőségem ezt a stílust magaménak tekinteni a színpadon. Ugye nekem volt egy kilencévnyi sugarloafos zenekari létem, amit imádtam, rengeteget tanultam benne. Én már akkor is ilyen zenéket hallgattam, nevettek is mindig a barátaim, amikor mentünk a kocsiba és Snoop Dogg, Missy Elliott szólt, majd kiszálltam a kocsiból és a Sugarloaffal a színpadon pop-rock műfajban énekeltem. De nyilván ez a zenekar mellett adott volt, és nagyon örültem annak a lehetőségnek, de nagyon vártam az alkalmat, amikor szólókarrierbe tudok kezdeni, és végre ezt a vonalat tudom képviselni.

der_heni.jpg

minap.hu: A tavalyi év nagyon termékeny volt új dalok tekintetében, szinte havonta jelentek meg új számaid.

D. H.: Ha valaki valóban önmagára talál, megjön az ihlet is. Talán ezzel magyarázható az, hogy tavaly szinte tényleg minden hónapban kijöttem 1-1 új dallal. És ha hiszitek, ha nem, már most be vagyok tárazva; már 3-4 dalom a fiókban van, és azon gondolkozom, mikor, melyiket vegyem majd elő, és rengeteg új ötletem van. Úgyhogy 2019. is termékeny lesz.

minap.hu: Egy éve indítottál egy iskolát, ahol tehetségeknek segítetek. Mesélj nekünk erről!

D. H.: Nagyon fontosnak tartom, hogy fiatal tehetségeket felkaroljak, ez nagyon régóta vesszőparipám, és éveken keresztül tanítottam is, magánórákat adtam. Amikor már annyira sokan voltak, hogy nem győztem, akkor jött az ötlet, hogy ezt intézményesíteni kellene, és egy iskola keretein belül továbbvinni, hogy még több tehetségnek tudjak segíteni. Úgyhogy most csinálok egy alapítványt, hogy teljesen ingyenesen tudjanak tanulni azok, akiknek kincs van a torkukban. Úgyhogy ezen dolgozom.

der_heni3.jpg

minap.hu: Pár hete voltál a Rockwell klubban nálunk, Miskolcon, most pedig itt vagy a Becherovka Miskolci Farsangon. Milyen érzésekkel jársz ide hozzánk?

D. H.: Imádom a miskolci közönséget, mert energiabomba minden egyes ember, szívvel-lélekkel tombolnak és élvezik a koncertet – az embert teljes mértékben visszatöltik. Most is rengetegen voltak kint a koncerten, és nagyon aktívak voltak: mindent énekelnek, és hatalmas partyarcok, úgyhogy remélem, még sokszor találkozom velük.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat