A növényi életciklusnak megfelelően ciklikusan dolgoznak a héthajós fóliasátorban Miskolc keleti kapujában, a Takata mellett. Miután minden növény leért és elpusztult, a hátramaradt növényzet kitakarítása következett, majd december közepén leállt a munka. Következett egy nagy fertőtlenítés, amelynek során elgázosították a komplexumot, hogy ne tudjanak káros gyomnövények, vagy organizmusok áttelelni a fóliasátorban. A napokban gőzerővel folyik a munka és készülnek az összesen 7140 négyzetméteres fóliaépítmény beültetésére, amely egyébként jelenleg sem teljesen üres – mondta el Molnár Attila, a Miskolci Agrokultúra Kft. ügyvezető igazgatója.
Elsőként és jelenleg a karbantartási munkálatokat végezték, illetve végzik el. Szükség van állagmegóvásra, a vascsövek festésére, a csepegtetős locsolórendszer átvizsgálására, átmosására, javítására, az automatika átnézésére, a szükséges javítások elvégzésére. Ezután következhet a földmunka.
A paprika-, paradicsom- és uborkamagokat a Debreceni Márton Szakképző Iskolában hajtatják, ahogy az igazgató mondja, ott kisebb helyen kell fűteni, jobban tudják a megfelelő hőmérsékletet biztosítani ehhez. A fóliasátor is fűthető, de maximum húsz fokkal tudnak melegebbet csinálni, mint a kinti hőmérséklet, 18-19 fok alatt már leáll a csírázás és a növekedés.
Elsőként a paprikapalánták érkeznek meg két hét múlva, majd kéthetes különbséggel jön a paradicsom és az uborka, ezek kerülnek a hét hajóból hatba, hatezer négyzetméteren beültetésre. Az érésük pont fordított lesz a beültetéssel, az uborka szüretelhető elsőként áprilisban. A hetedik hajó több részre van osztva, az egyikben már takaros karalábéfejek, zellerek és hagymák zöldellnek, ők az áttelelők, akik korán érnek majd. Egy másik részben pedig a saját magról ültetett kis palántái növekednek az Agrokultúrának, saláta és karalábé, ezeket is kiültetik pár hét múlva a kis poharakból, ha már rendesen megerősödött és megnőtt a gyökérzetük – tájékoztatott Molnár Attila.
Emellett zöldhagymát, céklát, retket, fűszernövényeket is termelnek majd, ezek egy részét a fóliaházakon kívül, szabad termesztésben. Minden szabad négyzetmétert kihasználnak, hiszen az intézményi konyhákra egy évben hatalmas mennyiségű zöldségre van szükség, így mindent felvásárolnak, amit az Agrokultúra termel – közölte Zsóka Roland, a Miskolci Intézményműködtető Kft. élelmezési vezetője. Tavaly a primőr zöldségeket elsősorban nyersen, reggelihez, tízóraihoz, uzsonnához használták fel, illetve salátákba. De a többi zöldséget és a zöldfűszereket – zellert, bazsalikomot – is mind-mind átvették, hiszen ellenőrzött minőségben kapják meg az önkormányzati cégtől.