Kora reggel kezdték a munkát az ónodi böllérverseny résztvevői szombaton. Az amatőr csapatoknak egy egész sertést kellett minél jobban feldolgozniuk a nap folyamán. Hiába a kemény munka, egy pohár házi pálinka után új erőre kapott mindenki. Déltájban megfőtt a hús is, így az alkalmi böllérek elkezdték a hurka keverését.
Több település is nevezett a versenyre és mindenki igyekezett megmutatni saját receptjeit. A miskolciak sátránál a csapatszellemre sem lehetett panasz. Kovácsné Budai Mária, önkormányzati képviselő például a miskolci kolbásznál serénykedett, megjegyezve: reméli, mindenkinek ízleni fog.
Sercegő szalonna a tárcsán, hagymás pecsenye a tepsiben, ínycsiklandó falatokból nem volt hiány a versenyen, ahol a vendégek kedvükre válogathattak a kínálatból.
Sinka Szilárd főszervező azt mondja, a hagyományőrzés a céljuk a versennyel. Megpróbálják azokat a hagyományokat megőrizni, amelyek a sertésfeldolgozáshoz, a sertésvágáshoz kötődnek. A vendégek kóstolójegyet vásárolhattak és ezeket annál a csapatnál költhették el, amelyik számukra a legszimpatikusabb volt.
A miskolci csapat nem csak a vendégeknek volt szimpatikus, de a zsűri sem mehetett el díj nélkül a Miskolcz Kolbász és a miskolci ízek mellett. A verseny során a malac feldolgozásának minden fázisát elemezte, kóstolta és értékelte a zsűri. Így reggel a hagymás vért, később a kolbászt, a hurkát, tepertőt és minden mást, amit a disznóból készítettek. A miskolciak - akik a Miskolci Torkosok nevet viselték - az elsők voltak, akik kettévágták a malacot és igyekeztek egyedi ízekkel és megoldásokkal előrukkolni, aminek meg is lett az eredménye. Az össz-feldolgozás alapján ugyanis ők nyerték el az első díjat és lettek a verseny győztesei, így a böllérkirályok!
A munka végén a hangulat is egyre jobb lett, így a táncoslábú vendégek lejárhatták a felszedett kalóriákat.