2020. október 21. Orsolya
80 ezer diák érettségizett történelemből
Spilman Nóra / Miskolc TV
|
2015. május 06. 16:04
|
frissítve: 2015. május 07. 12:41
Hunyadi Mátyás adópolitikája, Szent István államszervezete, a Rákosi-korszak iparfejlesztése és Németország az első világháborúban – többek között ezek a témák is szerepeltek a középszintű történelem érettségin.

Ma reggel több mint 80 ezer diák kezdett hozzá az írásbelihez, ebből több mint hatezren elemelt szinten. Az elmúlt évek statisztikája szerint egyébként a diákok a matematikától és a történelemtől tartanak a legjobban. Az áltanunk megkérdezett diákok azt mondták, megkönnyebbültek, mert jók voltak a kérdések.

Csak történelmi atlasz, írószerszám, valamint enni- és innivaló lehetett a diákok előtt a padon. A matematika után a történelem írásbelivel folytatódott ma az érettségi.

"Szerintem elég jól felkészültem rá, egy ilyen 80 százalék felett tudok majd teljesíteni" – mondta Lukács Marcell, a Zrínyi Ilona Gimnázium diákja. 

Az elmúlt évek statisztikái szerint a végzősök a legjobban a matematikától és a történelemtől félnek. A Zrínyi Ilona Gimnázium diákjai viszont magabiztosak voltak, azt mondták, a nehezén már túl vannak.

"Nem annyira izgulok, ez meglehetősen kedvelt tantárgyam, egy ötösre számítok" – bizakodott Zselenák Viktor.

Kiosztották a feladatlapokat, minden oldalra felkerültek a nevek, csengőszóra pedig hozzá is láttak a diákok a munkához.

A gyerekeknek három órájuk volt a feladatok megoldására. A középszintű érettségi két részből állt. Voltak rövid feladatok, ezek a szaknyelv ismeretét és a tárgyi tudást ellenőrizték, és voltak szöveges feladatok is. Hunyadi Mátyás adópolitikája, Szent István államszervezete, a Rákosi-korszak iparfejlesztése és az 1960-70-es évek életkörülményei – ezek közül is lehetett választani.

"A diákoknak talán könnyebb volt, mint a magyar illetve a matematika. Semmi újdonságot, semmi nehézséget nem okozhatott, nagyon jók voltak az esszéfeladatok, könnyű volt közülük választani" – mondta Chalupeckyné Guba Zsuzsanna, a Zrínyi Ilona Gimnázium igazgatóhelyettese.

A háromórás munka után a borítékba kerültek a dolgozatok. A diákok megkönnyebbültek, azt mondták, örültek a kérdéseknek.

"Az esszék nagyon jók voltak, egyszerűek, jó volt a forrás, úgyhogy szerintem teljesen korrekt volt" - vélekedett Farkas Rita.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint több mint 80 ezren vizsgáztak ma, ebből több mint hatezren emelt szinten.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat